Nieuw venture fonds voor circulaire bio-economie in Europa

Nieuw Europees Circulair Bio-economie Fonds (ECBF) gaat investeren in de transitie naar een duurzame economie.

ECBF Management GmbH kondigde op donderdag 1 oktober de lancering aan van het European Circular Bioeconomy Fund (ECBF). ECBF is het eerste venture fonds dat zich uitsluitend toelegt op de bio-economie en de circulaire bio-economie in Europa. Met een beoogde omvang van 250 miljoen euro, waarin de Europese Investeringsbank (EIB) 100 miljoen euro heeft toegezegd, zal het ECBF een belangrijk financieel instrument zijn in het bereiken van de klimaatdoelstellingen van de Europese Green Deal.

ECBF heeft in haar eerste ronde 82 miljoen euro opgehaald van de Europese Investeringsbank EIB, haar belangrijkste investeerder, en van drie particuliere investeerders: PreZero International GmbH, actief op het gebied van afval en recycling; Corbion NV, wereldwijd marktleider in bio-based chemicaliën en polymeren; en Hettich Beteiligungen GmbH, een succesvolle duurzame investeerder. De publiek-private investeerdersbasis van ECBF is een bewijs voor de kansen in de Europese bio-economie.

ECBF meldt tevens haar eerste investeringen, in een tweetal innovatieve groeibedrijven: PeelPioneers BV en Prolupin GmbH. De investeringen moeten verdere groei en uitbreiding van beide bedrijven in Europa mogelijk maken, en tevens de transitie  naar een duurzame Europese economie stimuleren. PeelPioneers heeft baanbrekende technologie ontwikkeld voor honderd procent circulaire verwerking van sinaasappelschillen, door deze om te zetten in producten zoals sinaasappeloliën, voedingsvezels en diervoeder. Uit regionaal geteelde lupines produceert Prolupin hoogwaardige plantaardige eiwitten, die worden geformuleerd tot zuivelalternatieven voor de Europese market, onder het merk „Made with LUVE“.

De belangrijkste doelstelling van ECBF is het stimuleren van extra particuliere en publieke investeringen voor het opschalen van  innovatieve  bedrijven en projecten die actief zijn in de circulaire bioeconomie in Europa. Meer in het bijzonder verstrekt het ECBF aandelenkapitaal aan Europese groeibedrijven met een hoog innovatiepotentieel, een gunstig rendement en een duurzame impact. ECBF is gevestigd in Luxemburg en wordt beheerd door Hauck & Aufhäuser Fund Services.

Michael Brandkamp, hoofd van de ECBF, zei: "Wij waarderen het vertrouwen dat de particuliere investeerders, de EIB en de Europese Commissie hebben gesteld in het team van de ECBF. We investeren in een zich-transformerende economie en werken samen met ambitieuze en visionaire ondernemers om hun bedrijven te versnellen. Ons fonds zal de schaalvergroting in de bio-economie stimuleren, met een positief effect op duurzaamheid en een aantrekkelijk rendement voor investeerders. Het is een voorrecht en een eer voor ons om een actieve rol te spelen in het ecosysteem van de Europese bio-economie, en samen te werken met andere investeerders en pan-Europese en regionale bio-economische netwerken. Op dit moment zien we grote belangstelling voor ons fonds, dat tot augustus 2021 open blijft voor nieuwe investeerders.”

Gerelateerde artikelen