Nieuw investeringsfonds MIF II voor transportbranche opgericht

KLM, Schiphol en de TU Delft hebben een tweede investeringsfonds opgericht voor innovatieve, jonge ondernemingen in de sector transport, logistiek en luchtvaart. Ditmaal doen ook het Havenbedrijf Amsterdam en de NS mee. Op 1 oktober 2015 gaat Mainport Innovation Fund II (MIF II) van start.

MIF II onderscheidt zich door haar focus op innovatie in transport, logistiek en luchtvaart en door haar nauwe samenwerking met partners uit deze industrie. Door de actieve betrokkenheid van deze partners kan het fonds startups een platform bieden om versneld te groeien. Het fonds richt zich op innovatieve Nederlandse startups met internationale ambitie die kennis, netwerk en kapitaal zoeken voor marktintroductie en commerciële expansie.
 
MIF II streeft ernaar in de komende zes jaar in tien tot vijftien ondernemingen te investeren. Zij heeft daarvoor ruim €18 miljoen tot haar beschikking. Dit bedrag is mede afkomstig uit de SEED Capital-regeling van het ministerie van Economische Zaken. Het fonds zoekt jonge ondernemingen met een gezond en internationaal schaalbaar business model. De focus van het fonds is gericht op innovatie in transport, logistiek en luchtvaart. Dit kan zowel om zakelijke als om consumententoepassingen gaan. Binnen de focus vallen thema’s als duurzame infrastructuur en materialen, connectiviteit, bereikbaarheid en mobiliteit, intermodaal vervoer, energie, digitalisering, ‘internet of things’, security & safety, seamless travel en big data.

De oprichters van het fonds willen innovatie in het hart van de Nederlandse economie aanjagen. Hiervoor is samenwerking tussen industrie, kennisinstellingen, financiers en overheid cruciaal. ‘Wij kunnen ondernemers een uniek platform bieden, samen met onze partners. In het eerste Mainport Innovation Fund heeft deze werkwijze zich bewezen en is gebleken dat het tot significante versnelling bij ondernemingen kan leiden,’ aldus Thijs Gitmans, fondsmanager van MIF II. MIF I heeft geïnvesteerd in Robin Radar, Casper, Multi Pilot Simulations, FastTrack Company, Ampyx Power, Eye on Air, MI Airline, Snocom en Undagrid.

Gerelateerde artikelen