Nichekantoor Van Campen Liem mikt op internationale klanten met ´full Dutch experience´
Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:58
De voordelen van grote kantoren worden steeds minder belangrijk”, zegt partner Edwin Liem van het jonge M&A advocatenkantoor Van Campen Liem. Volgens de M&A advocaat kan een klein kantoor door de opkomst van de netwerkeconomie net zo effectief werken als een groot kantoor. Van Campen Liem is een spin off van het grote kantoor Baker & McKenzie van de praktijken van Marc van Campen (foto links) en Edwin Liem (foto midden rechts). “Je hoeft niet meer alles in house te hebben”, aldus Liem.
Het bedrijf groeit als kool en de partners van Van Campen Liem hebben dit jaar al enkele mooie deals op hun naam gezet. De 22 fee-earners van het kantoor waren onder andere betrokken bij de Amerikaanse beursgang van AVG Technologies, de overname van Pronet Güvenlik door private equity bedrijf Cinven en diverse investeringen van Turkven Private Equity, waaronder in Koton. De internationale deals zijn karakteristiek voor het kantoor. “Wij willen klanten de ‘full Dutch experience’ aanbieden, zegt Van Campen. Hiermee doelt hij op een combinatie van diensten op fiscaal, notarieel en civiel vlak gericht op internationale Private Equity en M&A transacties en herstructureringen.
De geïntegreerde Dutch Experience was één van de redenen voor Van Campen om te vertrekken bij zijn oude werkgever Baker & McKenzie. “Wij willen bijvoorbeeld notarissen mee laten draaien als echt onderdeel van de deal teams" zegt Van Campen. Volgens de advocaat cruciaal in het voldoen aan de wens van de internationale klant. Bij Baker & McKenzie stuitte dit op weerstand, een van de redenen waardoor Van Campen naar andere mogelijkheden ging zoeken. “Ik werd overigens ook behoorlijk recalcitrant”, zegt Van Campen. Ook het bestuur van Baker & McKenzie Amsterdam onderkende dit probleem en stuurde aan op het vertrek van Van Campen. Zo verliet Van Campen, samen met zijn team waaronder Maurits Tausk, en later Jan Peters en Marcello Distaso, begin 2012 Baker & McKenzie om zelfstandig aan de slag te gaan.
Iets later in 2012 verliet ook Liem met zijn praktijk Baker & McKenzie om zich aan te sluiten bij Van Campen. Liem speelde al langer met het idee om zelfstandig aan de slag te gaan. De timing was voor Liem perfect. “Ik had een deadline gesteld voor mijn vijftigste”, zegt van Liem. Hij wachtte op het juiste moment en het juiste niveau en ervaring binnen zijn eigen team. Het vertrek van Van Campen, Tausk, Distaso en Peters bood een geweldige kans op synergie, zodat het besluit om te vertrekken snel kon worden genomen.
Cross border deals
“Van Campen Liem onderscheidt zich met grote internationale deals”, zegt partner Maurits Tausk (foto rechtsonder). Waar veel kleine M&A boutiques zich richten op Nederlandse midmarket deals adviseert Van Campen Liem bij de specialistische componenten van grote cross border deals. Dit is normaliter het terrein van grote internationale advocatenkantoren.
De partners van Van Campen Liem zijn erg tevreden over de omvang van het kantoor en willen niet al te veel groeien. “De muren van het gebouw bepalen het maximum”, zegt Van Campen. Toch kleven er wel nadelen aan de kleine schaal. “Het is lastiger om vers talent binnen te halen”, zegt Liem. Grote kantoren hebben het voordeel van de naamsbekendheid bij het werven van jong juridisch talent. Een nichekantoor kan die troef niet spelen. Mensen die bij Van Campen Liem aankloppen zijn gericht op zoek naar een nichekantoor in de internationale ondernemingsrecht praktijk. Precies wat de partners zoeken. “Wij willen mensen die meer willen dan alleen een radartje zijn in een grote machine", aldus Tausk. En zo te zien werkt die benadering, want sinds 1 mei is er nog een notarieel team bijgekomen en verdere fiscale uitbreiding ligt in het verschiet.