NIBC vult met mezzaninefonds het gat tussen private equity en bankleningen

NIBC Bank is druk bezig met zijn nieuwe investeringsinitiatief NIBC Mezzanine & Equity Partners. Dat investeringsfonds gaat heel anders te werk dan de gebruikelijke private equity partijen. “Wij richten ons op mezzanine investeringen en minderheidsbelangen”, zegt investment director Peter van den Anker tegen de M&A Community.
NIBC heeft in 2012 NIBC Mezzanine & Equity Partners opgericht. Het jaar daarna werden de eerste investeringen gedaan. “We hebben in de eerste twee jaar zes deals afgerond. In 2015 hopen we in totaal zo’n zes transacties te doen,” vertelt investment director Peter van den Anker. Op dit moment werken er negen mensen bij NIBC Mezzanine & Equity Partners.
 
Senior bankleningen worden door de nieuwe, strengere kapitaaleisen minder makkelijk verstrekt aan ondernemingen. Een alternatief is hard nodig. “Het gat tussen wat de bank en private equity kan bieden en wat de ondernemer wil, wordt steeds groter en in dat gat opereren wij. We zijn van plan om te groeien, NIBC is een ondernemende bank,” zegt Van den Anker. 
 
“Tot nu toe merken we dat de mogelijkheden groot zijn. Het soort investering dat wij doen is anders dan wat de gemiddelde private equity partij doet. We zijn geen traditioneel fonds en daardoor veel flexibeler in het aanbieden van een passende oplossing in veel situaties. De eerste investeringen zijn in 2013 en 2014 gerealiseerd en dit jaar zijn er transacties gesloten met Oranje-Nassau Energie en B2C Europe.”
Op de achtergrond
Het bijzondere aan dit jonge initiatief is de investeringsfocus. Van den Anker merkt op: “Wij richten ons met name op management buy-outs en groeikapitaal, waarbij het management een meerderheid van de aandelen krijgt of behoudt en NIBC een minderheid of enkel een mezzanine positie. Meestal is dat andersom, private equity partijen willen over het algemeen een controlerende positie verwerven.”
 
NIBC Mezzanine & Equity Partners bemoeit zich veel minder met de operationele activiteiten van een onderneming, het management krijgt de vrijheid om te ondernemen. “Wij acteren veelal als financieel investeerder op de achtergrond.”
“Vorige zomer ondersteunden wij autoleasebedrijf Noordlease met de management buyout vanuit BMW Holding,” aldus de investment director. “Noordlease is een mooi bedrijf. Er was veel interesse in de markt, maar uiteindelijk kregen wij de mogelijkheid om het management te ondersteunen met de prachtige kans om mede-eigenaar te worden van Noordlease.” 
 
Naast Noordlease, heeft NIBC Mezzanine & Equity Partners onder meer de management buy-out van Uniekaas ondersteund en een investering gedaan in cateraar Maison Van den Boer. 
Kapitaal van de bank
Het investeringsvehikel van NIBC kan het management vrijheid en tijd geven, omdat het geen traditionele fondsstructuur heeft. Een traditioneel fonds werkt met investeerders die na een bepaalde tijd hun inleg terug willen plus een bepaald rendement. NIBC Mezzanine & Equity Partners is voor 100% gefinancierd met kapitaal van de bank. Er is daardoor geen vastgestelde beleggingshorizon.
Het soort bedrijven waarin NIBC investeert, kenmerkt zich als winstgevende ondernemingen die niet in een turn around situatie verkeren. Het doel van NIBC Mezzanine & Equity Partners is om veelbelovende bedrijven dat extra zetje te geven door het van groei- of overnamekapitaal te voorzien.
 
Familiebedrijf
Van denk Anker: “Denk aan een succesvol familiebedrijf dat kapitaal nodig heeft om zijn omzetgroei te kunnen accelereren. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met een onderneming die uitbreidt naar het buitenland. Dat bedrijf groeit te snel om de expansie nog met eigen kapitaal te kunnen financieren en reguliere banken vinden het risico te hoog. Daar komen wij te pas met funding, in dit geval in de vorm van mezzanine. Op dit moment kijken we naar circa 20 van dit soort groei of buy-out proposities.”
Met de focus op mezzanine en minderheidsbelangen heeft NIBC duidelijk voor een andere koers gekozen, die reeds zijn vruchten af lijkt te werpen.  
 
Gerelateerde artikelen