Nederlandse techneuten op pole position voor overnames in olie en gas
Nederlandse bedrijven in de olie- en gasindustrie staan op ‘pole position’ om te investeren in nieuwe groeimarkten. Donald Featherstone van AlixPartners ziet veel M&A kansen voor de technologische topspelers die Nederland rijk is. Olie- en gasexploratie wordt ingewikkelder en duurder, waardoor de waarde van technologische kennis sterk groeit. De markt wordt gedomineerd door twee dealdrivers: privatisering en partnering.
Een belangrijke driver is politiek van aard. “In Mexico worden veel olie- en gasvelden geprivatiseerd. Dit biedt goede kansen voor de M&A markt. De eerste velden in ondiepe wateren zijn al verkocht en de biedingstrijd gaat nu verder om de dieper gelegen velden.” Ook in Colombia, Venezuela, Argentinië en Oost-Afrika bieden liggen investeringskansen. Deze investeringen gaan gepaard met soevereine risico’s, met name in Venezuela en Oost-Afrika. De risico´s vormen een tweede dealdriver. “Om de risico’s te beperken werken veel internationale olie- en gasbedrijven samen met lokale partners. In enkele gevallen leidt een samenwerking tot een overname.”
Featherstone kent veel Nederlandse bedrijven die goed zijn gepositioneerd te groeien in genoemde nieuwe markten. Enkelen hebben al lokale partnerships. “Als je in Rotterdam de trein pakt naar Haarlem kom je meerdere goede bedrijven tegen met indrukwekkend veel talent.” Nederlandse bedrijven die het volgens Featherstone goed doen zijn onder andere Bluewater en Huisman. “Zij zijn de beste in de wereld in wat ze doen. Zij hebben de kennis en ervaring die nodig is voor complexe en innovatieve technologische projecten.” Featherstone ziet goede overnamekansen voor de Nederlandse techneuten in de nieuwe groeimarkten.
Olie is geen gas
“Met simpele overnames gericht op omzetgroei redden bedrijven het niet”, zegt Featherstone. Voor een succesvolle deal in de gasexploratie moet een bedrijf strategische winst kunnen behalen, anders is het het geld en de moeite niet waard. De exploratie van gas is daarin anders dan olie. “In de gasmarkt blijven de EBITDA´s gelijk terwijl de kapitaalskosten (CAPEX) groeien. In de olieindustrie blijft de CAPEX al jaren op een voorspelbaar niveau.” Technologische expertise is een belangrijke factor in het waarmaken van strategische voordelen. Veel Nederlandse bedrijven hebben die kennis en ervaring in huis.
Spelers die laat zijn ingesprongen op de schaliegasmarkt ondervinden nu problemen. Zij kopen grote volumes in fracking-capaciteit. De kosten liggen hoog en worden alleen maar hoger naarmate de makkelijke velden zijn ontgonnen. De late toetreders moeten of veel betalen voor een makkelijk schaliegasveld of veel betalen voor de exploratie van moeilijk te winnen gas. Zowel de operationele als de financiële kosten stijgen vanwege langere looptijden en de noodzaak van grotere investeringen. Dit leidt tot een dalende return on investment (ROI) en return on capital employed (ROCE). De ROCE is gedaald van circa 15 procent aan het begin van de schaliegas revolutie naar 9 procent in 2014.
Donald Featherstone is partner en herstructureringsadviseur bij het Amerikaanse AlixPartners. Hij werkt veel met bedrijven in de olie-, gas- en offshore-industrie. Hij ging in gesprek met collega’s in de sector tijdens de roundtable olie & gas op het M&A Forum op 14 mei bij EY in Rotterdam.