Nederlandse start-ups halen meer geld op in tweede kwartaal

Start-ups uit de Hollandse polder hebben in het tweede kwartaal 101,1 miljoen euro opgehaald bij investeerders. In het eerste kwartaal wisten Nederlandse start-ups 83,7 miljoen euro bij geldschieters los te peuteren. Dit blijkt uit het kwartaalonderzoek omtrent investeringen in Nederlandse start-ups van Startupjuncture.com.
Wel lag het aantal deals in het tweede kwartaal (28) lager dan in het eerste kwartaal (33). Het Eindhovense 3D-printerbedrijf Shapeways ontving met 27,2 miljoen euro de grootste investering in het tweede kwartaal. Dit is tevens de grootste investering in een Nederlandse start-up dit jaar. Gevolgd door HackerOne (22,7 miljoen euro) en webdienst WeTransfer dat medio februari een investering van 22 miljoen euro ontving om groei in de Verenigde Staten te bewerkstelligen. 
Er kunnen vraagtekens gezet worden bij het start-up-karakter van bedrijven als WeTransfer en Shapeways. WeTransfer startte immers al in 2009, terwijl Shapeways in 2007 als spin-off van Philips begon. Internetencyclopedie Wikipedia sommeert ons echter om verder te kijken dan de bedrijfsleeftijd. Een start-up wordt volgens Wiki gedefinieerd door het innovatieve karakter, schaalbaarheid en groei. Met deze graadmeters is het lijstje van Startupjuncture goed verdedigbaar. 
Overigens blijft de 101 miljoen euro deels gebaseerd op een inschatting van Startupjuncture omdat niet alle dealwaardes publiekelijk zijn gemaakt. Daarnaast heeft de website klein bier, investeringen onder de 50.000 euro, niet meegenomen. 
Gerelateerde artikelen