Nederlandse delistings vooral in mid- en smallcap verwacht
De Nederlandse aandelenmarkt is deze maand flink gedaald. Beursgenoteerde bedrijven zijn dus een goedkoper geworden voor overnemende partijen. Fondsmanager Corné van Zeijl van ACTIAM denkt dat vooral in de midcap- en smallcapindex aantrekkelijke overnamekandidaten zitten.
Een lage beurskoers kan een belangrijke trigger zijn voor een delisting. Zo verlosten TNT Express, OCI, TenCate, Ballast Nedam en Grontmij zich dit jaar al van hun kwakkelende beurskoers door een overnamebod van een andere partij te accepteren.
Nu de volatiliteit op de beurs toeneemt, zijn er weer een aantal nieuwe, potentiele overnamekandidaten opgestaan. Neem bijvoorbeeld Heijmans. Het leek dit jaar lekker te gaan met de koers van de bouwer totdat de beurzen vorige week onrustig werden. Het aandeel van de smallcapper daalde in de afgelopen twee weken van boven de 11 euro naar rond de 7. Een daling van bijna 35% in twee weken tijd. Daarnaast gaf een analist van ABN AMRO aan dat hij twijfelt of de bouwer aan zijn bankconvenanten kan voldoen.
De combinatie van lage(re) koersen en een lage rente biedt volgens fondsmanager Corné van Zeijl van ACTIAM immers een goed acquisitiemoment. Van Zeijl zegt dat Midkappers USG People, BinckBank en smallcapper Brunel regelmatig worden genoemd als ideale overnamekandidaten. “De partijen zijn relatief kleine bedrijven met een sterke marktpositie. Hiermee zijn zij interessant voor grotere partijen”, aldus Van Zeijl. Uitzender USG People zou naar verluidt in de belangstelling staan van de Zwitserse branchegenoot Adecco. Maar de Zwitsers “ontkennen uiteraard”, voegt van Zeijl toe. Online broker BinckBank zou een nuttige toevoeging kunnen zijn aan de portfolio van een grote financial, denkt Van Zeijl.
Dankzij de recente turbulentie op de aandelenmarkten verloren de bovengenoemde fondsen een deel van hun beurswaarde. USG People zag zijn koers sinds begin augustus met iets meer dan 10 procent teruglopen, terwijl Brunel en BinckBank in de eerste drie weken van augustus bijna 20 procent moest toegeven. Inmiddels lijken de fondsen zich enigszins te herstellen van Black Monday, waardoor een potentiële koper weer iets dieper in de buidel moet tasten.
Rabobank identificeerde in een vorige week gepubliceerd sectorrapport melkzuurspecialist Corbion en distillateur Lucas Bols als kandidaten voor een overname door een grotere speler. De fondsen zijn respectievelijk genoteerd aan de AMX en AScX. Het aandeel Corbion is in het afgelopen jaar echter fors duurder geworden. Noteerde het Diemense bedrijf in oktober 2014 rond de 11 euro, inmiddels worden de aandelen verhandeld voor bijna 20 euro. Het fonds wist bovendien tijdens Black Monday de schade beperkt te houden. Borrelfonds Lucas Bols ging begin 2015 voor een symbolische 15,75 euro (1575 is het oprichtingsjaar van Lucas Bols) per aandeel naar de beurs, maar noteert inmiddels boven de 17,00 euro. Deze bescheiden koersstijging van minder dan 10 procent laat mogelijk ruimte voor geïnteresseerden. Daarnaast ziet Rabobank de in Rotterdam gevestigde noten- en zadenhandelaar Amsterdam Commodities (Acomo) en Wessanen als mogelijke overnameprooien.
Van Zeijl wijst er wel op dat Rabobank suggereert dat een overname van AEX-bewoner Delta Lloyd een oplossing zou kunnen vormen voor de problemen waar de verzekeraar mee kampt. Delta Lloyd zag eerder deze maand ruim een vijfde van zijn koers afgesnoept worden na publicatie van de halfjaarcijfers. Analisten waren vooral kritisch over de solvabiliteit van de verzekeraar. Inmiddels noteert het aandeel Delta Lloyd iets boven de 9 euro, waar dit eerder deze maand ruim 16 euro was.
Als “mooi” voorbeeld van een kwalitatief goede overname noemt de fondsbeheerder de overname van Nutreco door SHV. Toch is het volgens hem lastig te zeggen welk bedrijf in navolging van onder meer Nutreco, TNT Express en Grontmij zich kan opmaken voor een beursexit. “Wie dat weet heeft over een half jaar een hoop geld verdiend”, aldus de beursveteraan. “Tegen die tijd zullen er ongetwijfeld biedingen zijn op partijen waarvan we zeggen: dat we daar niet eerder aan hebben gedacht.”