Nederlandse investment managers Cinven krijgen vers geld voor nieuwe overnames

Goed nieuws voor het team van investment manager Caspar Berendsen van Cinven. Het Europese private equity bedrijf heeft al €3 miljard opgehaald voor het nieuwe buyout fonds ´fund 5´. De investeerder mikt op een eindbedrag van €5 miljard. Nu de exit van Ziggo is gepland en de verkoop van restanten van Maxeda in de wacht is gezet hebben de investment managers de handen vrij voor nieuwe deals.
Partner Caspar Berendsen staat aan het hoofd van het Nederlandse team van Cinven. Binnen het team werkt hij onder andere samen met collega Ben Osnabrug. Berendsen was betrokken bij de overname van Maxeda in 2004 en de overname van Ziggo in 2006. Osnabrug maakte onder andere deel uit van het dealteam bij de verkoop van Ziggo.
Het Nederlandse team werkt sinds 2007 samen. Berendsen is in 2003 overgestapt van JPMorgan naar Cinven. Osnabrug ging in 2007 aan de slag bij Cinven. Hij werkte eerder voor Citigroep waar hij adviseerde bij de financiering van private equity deals.
 
Laatste deal Fund 4 
 
De investering in Maxeda heeft Cinven al terugverdiend. Cinven kocht Maxeda in 2004 en heeft vervolgens dochterbedrijven Hema, Claudia Sträter, Schaap en Citroen, V&D, LaPlace, de Bijenkorf, Hunkemöller en M&S Mode verkocht. Maxeda bestaat nu nog uit doe-het-zelf zaken Brico, Formido en Praxis. De verkoop van deze bedrijven is in de wacht gezet tot de consument weer gaat verbouwen.
Op 21 maart brengt Cinven samen met Warburg Pincus Ziggo naar de beurs. De verkopers verwachten maximaal €745 miljoen op te halen voor het televisiebedrijf. De opbrengsten van de exit van Ziggo worden uitgekeerd aan de beleggers in ‘fund 4’.
As we speak is er een nieuwe deal van Cinven in de maak. Voor ‘fund 4’ heeft Cinven in 2006 €6,5 miljard opgehaald. Hiervan is nog een deel niet geïnvesteerd. Volgens bronnen bekend met de situatie wordt er momenteel hard gewerkt aan een laatste deal met het resterende geld.
 
Gerelateerde artikelen