Nederlandse beleggingsfondsen breken record

Dankzij huishoudens voor het eerst meer dan 1 biljoen aan belegd vermogen.

Het belegd vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen bereikte per eind 2020 een omvang van EUR 1.000,4 miljard. Niet eerder was dit zo hoog. Nieuwe inleg droeg voor EUR 18,4 miljard bij aan de groei in 2020. 

Het record kwam volgens De Nederlandsche Bank door het recordbedrag van 3,8 miljard dat Nederlandse huishoudens in Nederlandse beleggingsfondsen. Daarnaast werd zoals gebruikelijk voornamelijk geïnvesteerd door institutionele beleggers. Waardestijging van de beleggingen voegde 18,0 miljard euro toe.

Het belegd vermogen van huishoudens in Nederlandse beleggingsfondsen steeg hiermee naar 47,3 miljard euro. Huishoudens investeerden vooral in gemengde fondsen en in obligatiefondsen, terwijl zij hun bezit in aandelenfondsen juist verlaagden.

In het eerste kwartaal van 2020 daalden aandelenfondsen – de grootste beleggingscategorie – met 76,6 miljard euro in waarde door het inzakken van de beurzen wereldwijd. Dankzij het sterke herstel realiseerden aandelenfondsen over geheel 2020 alsnog een waardestijging van 23,8 miljard euro. Daarmee behaalden zij een rendement van ruim 9 procent op jaarbasis. Verminderd met 6,9 miljard euro onttrekkingen van beleggers uit aandelenfondsen, groeide het belegd vermogen van aandelenfondsen per saldo met 16,8 miljard euro.

Ook steeg het belegd vermogen van overige fondsen in 2020 fors (met 33,0 miljard euro). Deze categorie groeide vooral door nieuwe inleg in hypotheekfondsen (10,1 miljard euro) en in leningenfondsen (8,6 miljard euro), en door waardestijgingen van private-equityfondsen (7,6 miljard euro).

Obligatiefondsen krompen daarentegen met circa 15,8 miljard euro. Deze krimp past in een sinds 2016 zichtbare trend. Sindsdien hebben (voornamelijk institutionele) beleggers in totaal 97,8 miljard euro aan deze fondsen onttrokken.

Gerelateerde artikelen