Nederlandse belegger stort zich op de SPAC

Dit jaar groeide de investeringen van institutionele beleggers in SPAC’s. In augustus bedroegen de investeringen in deze lege beurshulzen 300 miljoen. In november vorig jaar was dat ‘nog maar’ 55 miljoen.

Dat meldt De Nederlandsche Bank. Die constateert dat het tot voor kort vooral huishoudens waren die belegden in SPACs. Sinds maart 2021 ingehaald door institutionele beleggers, een groep die onder andere bestaat uit pensioenfondsen, verzekeraars en beleggingsinstellingen. Daarbij zijn niet alleen meer van deze professionele beleggers gaan investeren in SPACs, ook hebben enkelen van hen de bestaande SPAC-blootstelling vergroot. Ondanks de toenemende populariteit van SPAC-beleggingen in Nederland, vertegenwoordigen zij nog steeds maar een zeer kleine fractie van de totale aandeelbeleggingen (0,04%).

Tegelijkertijd zijn Nederlandse beleggers relatief meer in buitenlandse SPAC’s gaan investeren, voornamelijk gevestigd in de VS en de Kaaimaneilanden. In november 2020 waren slechts 17 procent van de SPAC-beleggingen nog buitenlands, maar per augustus 2021 is dit percentage gegroeid tot meer dan 30 procent van het totaal. 

Deze ontwikkeling hangt samen met de groeiende SPAC-investeringen van institutionele beleggers, die doorgaans minder thuismarktvoorkeur hebben dan investerende huishoudens.

Waar de Amerikaanse SPAC markt in de loop van 2021 alweer op zijn retour lijkt, krijgen in Europa nog relatief veel nieuwe SPACs een beursnotering, vooral in Amsteram. Zo kent Nederland in 2021 al meerdere van dit type beursgangen. 

De grootste, Pegasus Europe, haalde in april 2021 ongeveer een half miljard euro op. Gevolgd door European FinTech IPO Company 1, die een maand eerder ruim 400 miljoen euro ophaalde. 

Beide SPACs richten zich op een overname in de FinTech industrie. In totaal hebben Nederlandse SPACs in 2021 meer dan 2 miljard opgehaald, ruim meer dan de 110 miljoen van vorig jaar.

Tot op heden is er maar één Nederlandse SPAC die ook daadwerkelijk de fusiefase voltooide. Met de beursgang in 2018 was Dutch Star Companies One tevens de eerste SPAC op de Nederlandse beurs. Deze SPAC fuseerde twee jaar later met het telecombedrijf CM.com.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen