Nederlands laadpalenbedrijf naar beurs in New York

EVBox wordt een miljard dollar waard met de beursnotering. Institutionele beleggers kopen zich in voor een kwart miljard.

Het van oorsprong Nederlandse laadpalenbedrijf EVBox krijgt een notering aan de New York Stock Exchange (NYSE). Het neemt begin volgend jaar de notering over van investeringsfonds TPG Pace Beneficial Finance. EVBox krijgt dan een waarde van een miljard dollar.

 

Institutionele beleggers investeren via beleggingsfondsen van onder andere BlackRock, Inclusive Capital Partners, Neuberger Berman Funds en Wellington Management, bij sluiting 225 miljoen aan eigen vermogen via private plaatsing.

 

Investeringsfonds TPG Pace Beneficial Finance had al een notering aangevraagd bij NYSE, met als doel om een bedrijf naar de beurs te brengen. TPG doet dat nu met EVBox, dat groeikapitaal wilde ophalen om verder uit te breiden in Europa en Noord-Amerika. De waarde van EVBox komt door de stap op ongeveer 1 miljard dollar uit.

 

De overname van EVBox moet aan het einde van het eerste kwartaal afgerond zijn. De naam van de beursnotering van TPG verandert dan in die van EVBox. Het Franse energiebedrijf Engie, dat sinds 2017 eigenaar was van EVBox, blijft voor ongeveer 40 procent eigenaar van EVBox.

 

EVBox werd opgericht in 2010 in Amsterdam door voormalig autocoureur Huub Rothengatter, ooit manager van Formule 1-coureur Jos Verstappen, en ondernemer Bram van de Leur. Het bedrijf heeft inmiddels ruim 190.000 laadpunten en ruim vijfduizend snellaadpunten in zeventig landen. In Nederland is EVBox laadpaalleverancier in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Gerelateerde artikelen