NautaDutilh, A&O, Rabo en Lazard adviseren bij overname Basic-Fit

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:02
Private equity investeerder 3i neemt voor 280 miljoen euro een meerderheidsbelang over in Basic-Fit, de grootste fitnessketen van Europa. Internationale groei lonkt met het private equity kapitaal aan boord. Allen & Overy, NautaDutilh, Rabo, Lazard, Deloitte, BDO, PwC en OC&C adviseren bij de overname.
Investeerder 3i gaat een meerderheidsbelang verwerven in Basic-Fit, de grootste fitnessketen van Europa. In totaal telt Basic-Fit 200 fitnessclubs in Europa, waaronder 79 vestigingen in België. Daarmee is Basic-Fit ook marktleider in Europa. 
"3i investeert in Basic-Fit om de snelle nationale en internationale groei die de huidige eigenaren beogen, te realiseren", zegt Pieter de Jong van 3i. "Met het groeikapitaal, de expertise en het uitgebreide netwerk dat 3i inbrengt, kan de fitnessketen fors groeien en sneller uitbreiden. Ook de internationale ambities van deze Nederlandse succesformule kunnen door onze investering worden gerealiseerd."

René Moos, CEO van Basic Fit, werd onlangs genomineerd tot beste buy out manager bij de M&A Awards. “Voor iedereen bij Basic-Fit is deze nieuwe stap goed nieuws. Wij zijn zeer gelukkig met 3i als partner omdat deze investeerder heeft bewezen bij vergelijkbare investeringen, zoals bij Action, een grote bijdrage te kunnen leveren aan ambitieuze groeiplannen", aldus Moos.  

De transactie houdt in dat 3i een meerderheidsbelang in Basic-Fit overneemt van Leisure Group Europe (LGE). De aandeelhouders van LGE, René Moos en Eric Wilborts, houden een groot minderheidsbelang in Basic-Fit. De dagelijkse leiding van Basic-Fit blijft in handen van René Moos en Hans van der Aar. Ronald van der Vis (voormalige CEO van Pearle/Grand Vision en Esprit) zal benoemd worden tot voorzitter van de raad van Commissarissen. LGE blijft eigenaar van de premium fitnessketen Health City waar Eric Wilborts leiding aan gaat geven. 

NautaDutilh treedt op als adviseur van Basic Fit / Leisure Group Europe. Partner Joost Den Engelsman (foto) laat aan M&A weten dat NautaDutilh al enige tijd de juridische M&A adviseur van Leisure Groep Europe B.V. (HealthCity/Basic-Fit) is. Den Engelsman: "Zo hebben wij LGE ook mogen assisteren bij de acquisities van Fitness First Benelux (2010), Fitness First South Europe (2011) en bij de buy-out van Waterland Private Equity eerder dit jaar. Wij waren ook betrokken bij de acquisitie door LGE van Basic-Fit in 2010. Basic-Fit is met 200 clubs en ruim een half miljoen leden de Europese marktleider op het gebied van low budget fitness. Mede door de groei van de laatste jaren en het sterke management was er veel interesse voor Basic-Fit uit binnen- en buitenland. Een veilingverkoop lag derhalve voor de hand."
De overname is een nieuwe in een rij van buitenlandse investeerders die in Nederland overnames doen. Volgens Den Engelsman kunnen we spreken van een trend. "Zeker; sinds april van dit jaar zien wij overall een substantiële toename van deals, met name in het hogere en grensoverschrijdende segment. Meer in het bijzonder valt de toegenomen activiteit van binnen- en buitenlandse investeerders op. Daar is deze transactie een voorbeeld van."

Het team van NautaDutilh bestond naast het kernteam Den Engelsman en Edger Kleijer uit Silvia Hubers, Renate Huizer, Arjan Pors, Jaco Belder, Art van der Pols, Barbara Nijs, Edward Rijnhout en Jorieke van Strijen. LGE kreeg M&A advies van Pieter Stor, Paul Huizinga, Jesse van Schouwenburg en Achim Boden van Rabo International M&A en financial vendor due diligence advies van Arnoud Oltmans van Deloitte. Philip Warmenhoven van BDO gaf fiscaal advies. 

Koper 3i wendde zich voor juridisch advies bij vaste adviseur Allen & Overy, dat met het kernteam van Karine Kodde en Jasper de Jong aantrad. Wouter Han van Lazard gaf M&A advies aan 3i, PwC verzorgde de due diligence en OC&C de commercial due diligence.  
HuijskensBickerton verzorgt communicatie rond deal voor zowel 3i als Basic-Fit. 
Gerelateerde artikelen