Naarstige zoektocht naar koper InnoGenerics

Failliete Leidse medicijnfabrikant in beeld bij meerdere partijen.

Curator Henri Bentfort van Valkenburg praat met meerdere partijen over een overname van de failliete medicijnfabrikant InnoGenerics uit Leiden. Tot de mogelijke deal zet het bedrijf de productie voort dankzij een garantie die het ministerie van Volksgezondheid heeft afgegeven.

InnoGenerics is een grote speler op de medicijnmarkt. Het bedrijf produceert in opdracht van andere bedrijven generieke medicijnen tegen hart- en vaatziekten, depressie, epilepsie, diabetes en jicht. Generieke medicijnen bevatten dezelfde werkzame stoffen als merkmedicijnen, maar zijn doorgaans goedkoper dan het origineel.

Als deze fabrikant zou wegvallen, zou Nederland voor deze medicatie afhankelijker worden van het buitenland, met name van Aziatische landen. Tekorten zijn dan na verloop van tijd niet uit te sluiten, volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid). 

Het farmaceutische bedrijf vroeg vorige week zelf faillissement aan, omdat het in financieel zwaar weer zit en niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Mogelijke financiers hadden volgens InnoGenerics onvoldoende vertrouwen in de levensvatbaarheid van het bedrijf. 

De curator hoopt dat dat andere partijen uit de zorg helpen bij een overname, zoals zorgverzekeraars. Ook hij wijst erop dat zonder dit bedrijf de leveringszekerheid van een aantal essentiële medicijnen kan verslechteren. Zonder oplossing valt in januari het doek voor InnoGenerics.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen