Morgan Stanley, RBS en Allen & Overy adviseren bij nationalisering SNS REAAL

Zakenbank Morgan Stanley en advocatenkantoor Allen & Overy adviseren de Nederlandse staat bij de nationalisering van de Nederlandse bank SNS REAAL. De Nederlandse Bank (DNB) krijgt financieel advies van zakenbank RBS en juridisch advies van Clifford Chance. Morgan Stanley is al sinds maart 2012 ingeschakeld om een oplossing te zoeken voor het de financiƫle problemen verkerende bankverzekeraar SNS REAAL. In juni is RBS door DNB ingeschakeld om een uitweg te zoeken in de zaak SNS REAAL.
In een gezamenlijke projectgroep hebben de adviseurs, de bank, DNB en de Nederlandse staat meerdere opties onderzocht om de geplaagde bankverzekeraar te redden.
 
De opdracht voor Morgan Stanley was in eerste instantie gericht op het zoeken naar versterking van het kapitaal van SNS REAAL door private partijen bijeen te brengen. Hiervoor is een poging gedaan om de Nederlandse grootbanken in te schakelen voor een reddingsactie. Dit is niet doorgegaan omdat er een groot risico bestond dat de Europese Commissie de deal niet zou goedkeuren. ABN AMRO en ING mogen geen grote overnames doen omdat ABN AMRO eigendom is van de Nederlandse staat en ING staatssteun ontvangt. 
Een tweede optie die is onderzocht is de verkoop van SNS REAAL aan externe partijen. Recent kwam daar een mogelijke oplossing voor naar buiten, waarin de Britse investeerder CVC Capital Partners als leider van een consortium als koper van SNS REAAL naar voren werd geschoven. 
Andere onderzochte opties waren een faillissement van SNS REAAL, een gezamelijke stabilisatie van de Staat der Nederlanden of een onteigening op grond van artikel 6:2 van de Wet op financieel toezicht. Voor de laatste optie is gekozen.
 
Het team van Allen & Overy bestaat uit M&A partner Tim Stevens, of-counsel Victor de Serière en partners Gerard Kastelein, Paul Glazener en Rober Jan Lijdsman.
 
Het team van Clifford Chance staat onder leiding van Bas Boris Visser en bestaat verder onder andere uit Folko de Vries, Hans Beerlage, Steven Verschuur, Jeroen Ouwehand, Pieter van Welzen, Erwin Schreuder en Simone Peek. 
Met de deal redt de Nederlandse staat de Utrechtse bankverzekeraar voor de tweede keer. In 2008 en 2009 kreeg SNS REAAL in totaal 750 miljoen euro staatssteun om de kapitaalspositie van de bank te versterken. 
 
Gerelateerde artikelen