Montagu private equity werkt aan meer overnames in Nederland

“Wij hopen dat er veel overnames in Nederland zullen volgen”, zegt investment director Hubert van Wolfswinkel van het Britse private equity bedrijf Montagu. Met de overname van medisch toeleverancier D.O.R.C. doet Montagu haar eerste overname in Nederland. De investeerder zoekt bedrijven die sterk groeien, goed worden gemanaged en producten hebben die belangrijk zijn voor hun klanten.
Het Zuid-Hollandse bedrijf D.O.R.C. maakt instrumenten voor oogheelkundige toepassingen. “Het bedrijf heeft precies de eigenschappen waar wij naar zochten. Een indrukwekkend management team, een geweldig trackrecord en producten waarnaar een groeiende vraag is als gevolg van veroudering en toename van diabetes patiënten. Het is een heel innovatief bedrijf”, zegt Van Wolfswinkel. 
Van Wolfswinkel kijk al jaren naar investeringskansen in Nederland. In zijn zoektocht werkt hij samen met Nederlandse corporate finance adviseurs, bankiers en private equity managers. Op deze manier weten veel overnameadviseurs waar Montagu naar zoekt en waar zij mogelijk een adviesklus in de wacht kunnen slepen. Dit leidt tot voldoende leads voor potentiële deals. Een paar keer is het bedrijf dicht bij een overname geweest, maar Montagu is een kritische koper. “We kijken naar een goede fit met onze investeringsstrategie. Wij weten heel goed wat we willen, maar echt de juiste bedrijven voor ons om in te investeren zijn er niet veel. Als we iets zien, dan gaan we er ook voor”, zegt Van Wolfswinkel. 
 
Overnameprijs 
Montagu gaat voor goede investeringskansen, maar niet voor iedere prijs. Veel private equity bedrijven zitten op een berg cash en hebben haast om het te investeren. Daarnaast is de financieringsmarkt voor overnameleningen gloeiend heet en zijn leningen goedkoop. Deze marktdynamiek drijft de prijzen omhoog en heeft als gevolg dat bedrijven worden gekocht met meer vreemd vermogen. Montagu probeert hier niet in mee te gaan. Het probeert aan de veilige kant te blijven en positioneert zich in de markt als een investeerder zonder agressieve financieringsconstructies. “Wij weten wat onze prijs is en gaan daar niet over heen.” 
Een corporate finance adviseur moet bij Montagu niet aankomen met een bedrijf die op het rand van faillissement staat en rijp is voor een turn-around. De Britse investeerder maakt rendement door te investeren in goed managede bedrijven die jaren op rij groei laten zien. Montagu kan zo’n bedrijf helpen met groeikapitaal en het opzetten van een goede internationaliseringsstrategie. “Wij ondersteunen het groeiverhaal van bedrijven. Nederlandse bedrijven moeten voor groei hun bestaande markt uit en nieuwe markten veroveren.”  Het is voor Montagu minder van belang in welke sectoren de bedrijven actief zijn, zolang hun producten goed zijn en toekomstbestendig. “Onze portfolio is heel divers. Wij hebben investeringen in onder andere de medische sector, software, telecom en consumenten producten.” 
Management cruciaal voor succesvolle overname
Montagu’s investeringsmanagers zien het management van een bedrijf als de sleutel tot een succesvolle investering. Van Wolfswinkel kijkt daarom scherp naar de prestaties van het management door de jaren heen en hoe andere marktpartijen het management beoordelen. “Dit hoeft niet altijd heel moeilijk te zijn. Als een bedrijf jaren op rij beter presteert dan de markt, dan kan je er vanuit gaan dat het management  daar een belangrijke rol in speelt.” Als eenmaal een investering is gedaan, moet het management ook binnen boord blijven. Door het management te laten participeren in het bedrijf creëert Montagu een extra prikkel om aan boord te blijven en bij te dragen aan het succes van het portfoliobedrijf. 
In private equity loopt een investering niet altijd zoals gehoopt en het komt voor dat er maatregelen moeten worden genomen. Het belangrijk om gedurende een investering open en transparant te blijven, vindt Van Wolfswinkel. “Wij bespreken altijd openlijk met het management wat onze plannen zijn. Wij gebruiken daarvoor ook ons trackrecord om te laten zien hoe we werken en wat wij voor een bedrijf kunnen betekenen.” 
Als nieuwe speler op de Nederlandse markt is het extra van belang om aan te tonen dat Montagu een verantwoordelijke investeerder is. “Wij moeten goed laten zien wat onze methodes zijn en wat we al hebben gerealiseerd.” De investering van Montagu in The College of Law in 2012 is een investering waar verantwoordelijkheid en openheid een grote rol speelde. De overname betreft een onderwijsinstelling – nu University of Law – waar advocaten worden opgeleid. Het gebeurt niet vaak dat private equity partijen zo direct in onderwijs investeren. Onderwijs is een gevoelige sector en dat geldt in meerdere mate voor juridisch onderwijs. Daarnaast kocht Montagu de aandelen van een liefdadigheidsinstelling. Om de investering te kunnen doen moest Montagu daarom open kaart spelen en heel duidelijk aantonen dat het een verantwoordelijke investeerder is. 
 
2,5 miljard euro
Montagu heeft in 2011 2,5 miljard euro opgehaald voor investeringsfonds Montagu IV. Circa de helft van het belegde vermogen is geïnvesteerd. Voor 2014 heeft de investeerder al drie overnames bekend gemaakt: Rexam en D.O.R.C in februari en Arkopharma in maart. Montagu is begonnen als spin-off van de Britse bank HSBC. Het bedrijf is geografisch georganiseerd. De investeringen worden gemanaged vanuit vijf kantoren in Londen, Manchester, Parijs, Frankfurt en Warschau. Hubert van Wolfswinkel is de enige Nederlander werkzaam bij Montagu. Hij werkt in een team samen met twee directors, een andere investment director, drie investeringsmanagers en één associate. Aan een typische investering werken vier mensen van Montagu’s kant. Veel medewerkers van Montagu hebben een achtergrond als financieel adviseur, zakenbankier of consultant, maar dat is voor Van Wolfswinkel niet de belangijkste factor: “Een culturele fit, passie voor investeren en een scherpe analytische geest vinden wij het belangrijkst.” 
 
Ontmoet Hubert van Wolfswinkel van Montagu Private Equity tijdens het Private Equity Summit op 23 april bij ABN AMRO.
 
Related articles