MKB-financier October haalt 35 miljoen op

Het fonds heeft een totaalbedrag van 100 miljoen voor 3.000 bedrijven.

Het Europese MKB-financieringsplatform October heeft van het Europees Investeringsfonds (EIF) en de Nederlandse impactinvesteerder Invest-NL 35 miljoen euro toegezegd gekregen. Deze financiële injectie is voor zijn meest recente MKB-fonds: October SME V. Het fonds richt zich op MKB-bedrijven in het lagere marktsegment in Frankrijk, Nederland, Italië, Duitsland en Spanje. Het is het eerste vehikel van October dat het keurmerk Artikel 8 SFDR heeft gekregen, een fonds dat ESG-kenmerken promoot.

Invest-NL investeert onder het mandaat van het Dutch Alternative Credit Instrument (DACI) een bedrag van vijftien miljoen euro in het October SME V-fonds. Het EIF zegt nog eens twintig miljoen euro toe met dekking vanuit een EU-begrotingsgarantie via het InvestEU-programma.

Met de toezegging van het EIF groeit het October SME V-fonds na zijn lancering in september 2022 tot een totaalbedrag van 100 miljoen euro aan toezeggingen. De toezeggingen van het EIF en Invest-NL zijn essentieel om extra publieke en private investeerders in het fonds aan te trekken. 

Deze afsluiting volgt op de EIF-investeringen in de eerdere fondsen October SME II, III en IV. Naar verwachting zal het October MKB V-fonds meer dan 3.000 leningen aan Europese MKB-bedrijven verstrekken, met als doel de komende twee jaar voor in totaal 400 miljoen euro te lenen. De leningbedragen lopen uiteen van 10 000 tot twee miljoen euro, met een verwacht gemiddelde van 130.000 euro.
 

 

Gerelateerde artikelen