‘MKB wil betrokken M&A-specialist met kennis van ondernemerschap’

RSM verwacht de komende jaren een stijging van jaren het aantal bedrijfsovernames in het MKB.

RSM biedt ondernemers een full service dienstenpakket op het gebied van audit, tax en consulting. De betrokkenheid en de hoogwaardige dienstverlening is een succesfactor. RSM is het snelstgroeiende accountantskantoor van Nederland. “De komende jaren zet deze groei door”, verwacht Cora van Dijk, partner en eindverantwoordelijke van Financial Advisory Services (FAS). FAS richt zich op mergers & acquisitions (M&A). Ook op dit gebied verwacht RSM de komende jaren te groeien. 

De FAS-praktijk van RSM bestaat uit vier servicelijnen: corporate finance, due diligence, debt advisory en een waarderingstak. De afgelopen jaren is FAS uitgegroeid tot een aantrekkelijke en volwaardige partij voor met name grote MKB-bedrijven en private equity-partijen. "Wij hanteren een persoonlijke aanpak en voelen ons echt betrokken bij onze cliënten", aldus Van Dijk: "Wij hebben zelf ook een ondernemende instelling. Juist daardoor kunnen wij ons zo goed in de positie van onze cliënten verplaatsen en profiteren zij van een hoogwaardig en persoonlijk advies. Onze medewerkers zijn bovendien zeer loyaal aan RSM. Onze cliënten kunnen rekenen op een langdurige relatie met een vast team van professionals”.

Impact van het coronavirus
Ondanks de coronacrisis wist FAS te groeien. Het aantal deals was nagenoeg hetzelfde als in 2019. Ook hierin blijkt de factor betrokkenheid een grote rol te spelen. "Of we nu voor de verkoper of de koper werken, we hebben oog voor meerdere belangen. Sowieso houden we rekening met de gevoeligheden van de verkopende partij. We wijzen de koper bijvoorbeeld op de consequenties als hij alleen de focus heeft op een zo laag mogelijke prijs. Als de verkoper na de verkoop geacht wordt nog bij de onderneming betrokken te blijven, kan dat verkeerd uitpakken. Maar ook als dat niet het geval is, kijken we niet alleen naar een goede afhandeling van het proces en naar de prijs, maar ook naar de menselijke aspecten."

De grootste impact van de uitbraak van het coronavirus is de nieuwe manier van communiceren. Zo was RSM afgelopen jaar betrokken bij de verkoop van Vakantiemakelaar.nl aan Landal Greenparks. Van Dijk: “Waar voorheen gesprekken vooral aan de onderhandelingstafel plaatsvonden, moest nu alles online afgehandeld worden. Twee jaar geleden had ik niet gedacht dat het mogelijk was. Met onze ervaring konden we snel omschakelen en toch een geslaagde deal tot stand brengen tussen koper en verkoper.”

Seinen op groei
De toekomst biedt in de ogen van Van Dijk volop kansen voor verdere groei: “De positie die wij de afgelopen jaren in de markt hebben opgebouwd gaan wij verder uitbreiden. Wij verwachten bijvoorbeeld dat de komende jaren het aantal bedrijfsovernames verder zal gaan stijgen, omdat MKB-bedrijven veelal geen opvolger hebben en de aanhoudende lage rente gunstig is voor Private Equity-partijen. Dit betekent een grotere vraag naar waarderingsvraagstukken en zoekopdrachten naar overnamekandidaten. 

Private Equity-partijen zullen ondersteuning vragen bij de voorbereiding van de verkoop van bedrijven met due diligence-activiteiten en het zoeken naar nieuwe investeringsmogelijkheden. Daarnaast gaan wij ons verder richten op grensoverschrijdende fusies of overnames. RSM heeft een groot internationaal netwerk van 820 kantoren. Er is nauw contact met de FAS-professionals wereldwijd. Wij sparren regelmatig met partners in het buitenland, waarbij kennis en ervaringen worden gedeeld. Daar profiteren onze klanten weer van.” Kortom, zegt Van Dijk: "Alle seinen, zowel nationaal als internationaal, staan op groei."

Gerelateerde artikelen