Ministerie hoopt dat met nieuw MKB-fonds 1,2 miljard euro vrijkomt

Voor jonge, snelgroeiende en vernieuwende bedrijven die op zoek zijn naar nieuw kapitaal wordt een nieuw investeringsfonds in het leven geroepen. Dat maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag bekend.
Het Europees Investeringsfonds (EIF) en het ministerie van Economische Zaken stoppen elk 100 miljoen euro in het fonds.  Dit gebeurt met de oprichting van het Dutch Venture Initiative-2 fonds, de opvolger van het "succesvolle" DVI-1.
 
Het is de bedoeling dat institutionele beleggers nog eenzelfde bedrag bijleggen, waardoor in totaal 300 miljoen euro in het fonds komt. Op basis van de verwachte hefboomeffecten, is de inschatting dat samen met private partijen uiteindelijk circa 1,2 miljard euro nieuwe financiering beschikbaar komt voor jonge snelgroeiende innovatieve bedrijven.
 
"Om snel te kunnen groeien is het van belang dat deze bedrijven over voldoende investeringskapitaal kunnen beschikken", aldus Kamp. Met dit Dutch Venture Initiative-2 fonds wordt volgens hem een bijdrage geleverd de komende jaren aan "een gezonder financieringsaanbod”.
De voorganger van dit fonds was succesvol, aldus de bewindsman. Dat werd in 2013 opgericht en bevatte 205 miljoen euro. Het fonds trok andere particuliere investeerders aan waardoor totaal aan 1,2 miljard euro aan investeringskapitaal vrijkwam, meldt het ministerie.
 
Gerelateerde artikelen