‘Minder overnames in opkomende markten door Westerse bedrijven’

Ondernemingen in de gevestigde landen hebben in de eerste helft van 2015 aanzienlijk minder bedrijven in de opkomende markten overgenomen dan in de laatste zes maanden van 2014. Het aantal transacties nam af van 639 deals in tweede helft van vorig jaar tot 516 in de eerste zes maanden van 2015, een daling van 26%. Dit blijkt uit de High Growth Markets Tracker, een onderzoek dat KPMG iedere zes maanden uitvoert naar de transactiestromen tussen dertien opkomende economieën en vijftien van de voornaamste ontwikkelde markten.

Vooral de belangstelling van Westerse bedrijven voor Chinese ondernemingen nam af, van 96 in de tweede helft van 2014 tot 70 in de eerste zes maanden van dit jaar. En ook de interesse voor bedrijven in India en Rusland nam aanzienlijk af. Een aantal opkomende markten, zoals Brazilië en Centraal- en Oost-Europa, zagen de belangstelling van de gevestigde markten in de eerste helft van dit jaar juist toenemen. Van de ontwikkelde landen waren met name Canada, Spanje, Singapore en Duitsland veel minder actief in de opkomende markten. Canada en Spanje zagen het aantal transacties met bijna 50% verminderen en het aantal overnames door ondernemingen in Singapore en Duitsland en daalde met zo’n 40%.
 
Vooral Verenigd Koninkrijk in trek

Ook bedrijven in de opkomende markten waren minder actief met overnames in de gevestigde landen, zij het dat het aantal transacties minder sterk afnam dan dat van bedrijven in de ontwikkelde markten. De bedrijven realiseerden in de eerste zes maanden van 2015 232 overnames in de westerse wereld, een daling van 11% ten opzichte van de 261 transacties in de laatste zes maanden van 2014. Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Hong Kong waren het meest in trek bij bedrijven uit de opkomende markten. Het aantal overnames in het Verenigd Koninkrijk steeg met ruim 60%, van 19 tot 31. Naast de verminderde belangstelling voor bedrijven in de gevestigde landen, toonde ondernemingen in de opkomende landen ook minder interesse voor bedrijven in de eigen, zich ontwikkelende markten. Het aantal deals liep terug van 150 transacties in het laatste halfjaar van 2014 tot 112 in de eerste zes maanden van 2015.

Afwachtende houding naar China

‘De daling van het aantal transacties door Westerse ondernemingen in China is typerend voor de wijze waarop de gevestigde landen op dit moment tegen het land aankijken’, zegt Danny Bosker, partner bij KPMG Corporate Finance. Bosker: ‘Westerse investeerders nemen een wat meer afwachtende houdingen aan als het gaat om het doen van transacties in  China, ondanks de maatregelen die de Chinese overheid heeft genomen om het land meer open te stellen voor buitenlandse investeringen. Hoewel westerse bedrijven overtuigd zijn van de vooruitzichten die China op de langere termijn biedt, blijft het een uitdaging om deze kansen uiteindelijk te verzilveren. Dit leidt duidelijk tot een meer afgewogen besluit over de wijze waarop zij de Chinese markt benaderen, en een zorgvuldige selectie van zowel zakenpartners en verkoopkanalen.’
 
Volksrepubliek zelf aanhoudend actief

China zelf daarentegen gaat onverdroten voort met de overname van hoogwaardige ondernemingen in de ontwikkelde landen. Ondanks een wereldwijde teruggang in het aantal transacties bleef het aantal Chinese overnames in de westerse wereld in de eerste zes maanden van dit jaar met 53 transactie op hetzelfde niveau als in de tweede helft van 2014. China investeerde met name in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Hong Kong, landen die bij uitstek beschikken over de knowhow, technologie en vaardigheden die noodzakelijk zijn om China te helpen om de overstap te maken naar een meer marktgerichte economie. Bosker: ‘De verwachting is dan ook dat de steeds verdergaande hervorming van het land tot een toename van het aantal overnames door Chinese ondernemingen zal leiden.’

• High Growth Markets Acquisition Tracker

Gerelateerde artikelen