Minder – maar veel grotere – M&A deals in West-Europa

Grote strategische transacties domineren de eerste helft van 2015, schrijft Allen & Overy in een rapport. Het internationale advocatenkantoor noemt veel Nederlandse deals als voorbeelden van grote M&A transacties in West-Europa.

Volgens gegevens van Mergermarket, die deals ter waarde van 100 miljoen dollar of meer analyseert, bereikte de mondiale M&A markt wereldwijd een record in het eerste half jaar van 2015, schrijft Allen & Overy in zijn rapport. Hoewel het aantal gesloten deals daalde, is de dealwaarde nog nooit zo hoog geweest. Het dealvolume steeg met ruim 12% tot 1734 miljard dollar.

West-Europa volgt de mondiale trend. Hoewel er in het tweede kwartaal bijna de helft minder aan deals werd gesloten dan in het kwartaal daarvoor, ligt het dealvolume in Q2 wel hoger. Dat deals steeds groter worden, komt doordat strategische kopers middels acquisities op zoek gaan naar synergievoordeel en meer marktaandeel. 

Ahold
Als voorbeelden van grote West-Europese deals noemt Allen & Overy een aantal transacties. In veel van die transacties zijn Nederlandse bedrijven betrokken. Zo worden de overname van BG door Shell (65 miljard euro), de fusie tussen Ahold en Delhaize (25 miljard euro), het overnamegevecht tussen Mylan en Teva en de acquisitie van TNT door FedEx (4,4 miljard euro) genoemd als grote knallers.  

De West-Europese M&A markt blijft zich kenmerken door veel transacties met een cross-border element, schrijft Allen & Overy. Doordat de Europese economie zich langzaam herstelt en de waarde van de euro relatief laag is, blijft Europa een interessante markt voor Aziatische en Amerikaanse partijen.

Cross-border
Corporate partner Katinka Middelkoop van Allen & Overy Amsterdam adviseert regelmatig Amerikaanse en Aziatische cliënten bij acquisities in Nederland: "Dergelijke strategische cross-border transacties brengen vaak ook voordelen voor Nederlandse markt met zich mee doordat nieuwe inzichten en kennis worden gedeeld. Deze deals vereisen niet alleen zeer specialistische juridische kennis, maar ook een goed begrip van culturele verschillen." 

Verder is er op internationaal niveau opvallend veel M&A activiteit in de life sciences sector. Jim Ford, co-voorzitter van Allen & Overy’s Life Sciences praktijk, merkt op: "Een aantal deals van het afgelopen kwartaal duidt op de convergentie tussen elektronica bedrijven en de gezondheidszorg, zoals de geplande overname van Bayer Diabetes Care Panasonic Healthcare. Technologie kan een verschuiving in de gezondheidszorg mogelijk maken: het stelt patiënten in staat hun eigen gezondheid beter te managen waardoor de zorg in z’n geheel minder reactief wordt."

 

Gerelateerde artikelen