Miljoenennota: Kabinet zet vol in op bestrijden belastingontduiking

Er moeten internationale belastingstandaarden komen om belastingontduiking de kop in te drukken. Dat is te lezen in de Miljoenennota die dinsdag tijdens Prinsjesdag gepresenteerd werd. Een belangrijk punt voor de fusie- en overnamemarkt.

De verschillende belastingstelsels in afzonderlijke landen zijn aantrekkelijk voor personen en bedrijven die zo weinig mogelijk belasting willen betalen. Volgens onderzoek van de Europese Commissie (EC) is Nederland ‘kampioen in agressieve belastingplanning’, oftewel het mogelijk maken van belastingontwijking. De combinatie van Nederlandse belastingregels maakt ons land aantrekkelijk voor belastingontwijkende multinationals, zo zegt de EC. Het FD stelt aanvullend dat ‘juist in de samenhang deze regels ontegenzeggelijk de stroop zijn die de brievenbusmaatschappijen en financiële holdings met weinig substantie naar Nederland lokken, om vervolgens onevenredig grote geldstromen door ons land te sluizen.’

Eerlijke concurrentie verstoord

‘Landen beconcurreren elkaar om internationale bedrijven aan te trekken. Daar is niets op tegen, tenzij internationale bedrijven als gevolg daarvan geen of te weinig belasting betalen’, zo valt te lezen in de Miljoenennota. ‘Het verschuiven van winsten en het uithollen van belastinggrondslagen verstoort bovendien de eerlijke concurrentie met bedrijven die niet internationaal opereren en zich ‘gewoon’ aan de nationale fiscale regels houden. De effectiefste manier om belastingontduiking en deze ongewenste uitholling van belastingstelsels tegen te gaan, is het ontwikkelen van internationale standaarden.’ Onder meer sinds de publicaties van de Panama Papers zijn de afgelopen tijd verschillende constructies die voor belastingontduiking worden gebruikt, blootgelegd.

Overzicht belastingplichtigen

Nederland is actief in de strijd tegen belastingontduiking. Zo maakt ons land sinds 2016 gebruik van de Common Reporting Standard van de OESO, die financiële instellingen verplicht hun klanten te identificeren en uit te zoeken waar zij belastingplichtig zijn. Vanaf 2017 wisselen Europese belastingdiensten financiële gegevens uit. Zo wordt gewerkt aan een overzicht van belastingplichtigen. Ook niet-EU-landen worden hier waar mogelijk op aangehaakt.

Uit de Miljoenennota blijkt ook dat naast de offensieve inzet tegen belastingontwijking, het kabinet wil investeren in het behoud van een goed en concurrerend vestigingsklimaat, met het fiscale gedeelte als onmisbaar onderdeel.

Gerelateerde artikelen