Miljoenendeal Beelen Groep: ‘Ik geloof in adviseurs die eigen geld investeren’
“We hebben de deal op een zaterdagochtend in tien minuten gesloten”, zegt oprichter Wim Beelen van recyclingbedrijf Beelen Groep in gesprek met MenA.nl. De ondernemer verkoopt een aandeel van 25% in zijn bedrijf aan McGregor-aandeelhouder Jeroen Schothorst. Bij de miljoenendeal zijn geen advocaten en zakenbankiers betrokken. Beelen gelooft in adviseurs die hun eigen geld investeren.
Beelen wil van adviseurs altijd weten wat hun verdienmodel is. “Als iemand me zegt dat hij uren schrijft, dan stuur ik hem direct weg.” Jeroen Schothorst was al betrokken als adviseur en is nu ook aandeelhouder. De deal gaat volgens de ondernemer niet om geld, maar om talent. “Als je in Champions League wil spelen moet je de juiste mensen hebben”, aldus Beelen. Het recyclebedrijf is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Het bedrijf heeft nu een omzet van circa €80 miljoen, maar wil groeien naar €250 miljoen. Om de groei te realiseren heeft het bedrijf ervaren managers nodig.
Jeroen Schothorst is een ervaren manager en is zeer te spreken over zijn investering. “Beelen is een fantastisch bedrijf met een fantastische ondernemer aan het roer”, aldus de investeerder. Hij ziet veel potentie in de organisatie en geeft aan daar graag aan bij te dragen. Schothorst heeft kledingmerken Bad Boys en McGregor groot gemaakt in Nederland. Naast Schothorst zijn ook Robert Sinke en Bob Lokhorst aangetrokken. Algemeen directeur Sinke heeft lang gewerkt als directeur van autohandelaar Pon. Financieel directeur Lokhorst was onder meer cfo van telecombedrijf Scarlet. De bestuurders komen uit het netwerk van Schothorst en hebben voorafgaand aan de benoeming op interim-basis voor Beelen gewerkt.
Private equity
Beelen is meerdere malen benaderd door private equity partijen, maar was er niet altijd van gecharmeerd. “Sommige mensen kwamen langs om ‘even een bedrijfje mee te pikken’”, verklaart Beelen. Volgens de ondernemer kan private equity heel nuttig zijn, maar niet voor zijn strategie. De belangen van het recyclebedrijf liggen niet in lijn met die van veel private equity investeerders. Het bedrijf heeft vooral behoefte aan professioneel en ervaren management. Voor rendementsgedreven private equity bedrijven is dat niet altijd topprioriteit.
Wim Beelen wil zijn bedrijf laten groeien tot een landelijke recyclegroep met vijftien à zestien vestigingen. Begin 2012 telt het bedrijf vijf vestigingen. Het management heeft de voorkeur voor autonome groei. Beelen sluit groei door overnames niet uit, maar acht de kans klein. “Wij hebben strenge eisen voor nieuwe vestigingen.” Één van de eisen is dat een nieuwe vestiging toegang heeft tot vervoer over water. Hiervan zijn er maar weinig in Nederland. Het bedrijf gaat daarom de komende jaren druk op zoek naar mooie locaties aan de waterkant.