Miljardenovername van ASML werpt vruchten af

De ingenieurs van ASML en dochterbedrijf HMI weten elkaar inmiddels goed te vinden.

 “We hebben ons eerste product verscheept dat gezamenlijk is gemaakt met het ingenieursteam van HMI, dat vorig jaar door ASML is overgenomen,” meldt ASML in zijn kwartaalupdate. 

Het was een deal die – gezien zijn omvang – niet bijzonder veel aandacht kreeg in de landelijke media. In juni vorig jaar nam ASML zijn kleinere Amerikaanse branchegenoot Hermes Microvision (HMI) over voor 2,7 miljard euro. Het blijkt een belangrijke overname voor de chipmachine-macht uit Veldhoven.

ASML-CEO Peter Wennink presenteerde vanochtend de cijfers van het derde kwartaal. De omzet kwam boven verwachting uit op meer dan  2,4 miljard euro. De Nederlandse onderneming profiteert op dit moment met name van de sterk toenemende vraag naar machines met EUV-technologie, een Engelse afkorting voor extreme ultraviolet-technologie.

Met EUV-technologie in machines lukt het producenten om steeds kleinere en krachtigere chips te maken.

Holistische lithografie 

En dat is waar de overname van HMI van grote waarde is. HMI maakt namelijk randapparatuur die ervoor zorgt dat ASML zijn chipmachines nog beter kan afstellen, een proces dat holistische lithografie heet. Op die manier kan ASML beter en sneller EUV-technologie produceren, een belangrijke zaak gezien verwacht wordt dat er steeds meer en meer vraag komt naar deze techniek. 

Verder verkoopt HMI ook gewoon nog zijn eigen producten, blijkt uit het statement van ASML. 

De overname van HMI is een voorbeeld van een transactie waarin de technologische samenwerking centraal staat, anders dan de vele overnames door andere bedrijven waar het kopen van marktaandeel het doel is. 
 

Gerelateerde artikelen