Miljardenfusie in de chemie ketst af

Binnen drie maanden blaast Brenntag de fusie met Univar af.

De chemiebedrijf Brenntag zet de fusiegesprekken met de Amerikaanse sectorgenoot Univar stop. Het Duitse distributeur van chemische producten schikt zich naar de nukken van een activistische aandeelhouder. 

De voorgenomen fusie met het Amerikaanse Univar was aangekondigd op 25 november. Als resultaat tuimelde de beurskoers met tien procent. Brenntag is gegroeid met een serie fusies en overnames van kleinere bedrijven, maar Univar is een veel grotere vis. Univar heeft een jaaromzet 9,5 miljard dollar. Brenntag boekte vorig jaar een omzet van 14,4 miljard euro. De activistische aandeelhouder PrimeStone, die een belang van 2 procent in Brenntag, ziet de fusie niet zitten. Die pleit er juist voor om de focus op Brenntag zelf te zetten en het bedrijf te splitsen. Dat zou beter renderen dan het oppompen van Brenntag tot een conglomeraat.

In 2006 heeft Bain Capital, de toenmalige eigenaar van Brenntag, het oog ook als eens laten vallen op Unvar. Destijd is het nooit tot een deal gekomen vanwege de levensgrote kans dat de mededingingsautoriteiten het samengaan zouden blokkeren.

 

Gerelateerde artikelen