Microsoft wilde eigenlijk Nintendo overnemen

Plannen voor deal van 40 miljard uitgelekt in rechtszaak Activision Blizzard.

Microsoft-gamebaas Phil Spencer wilde in 2020 Nintendo overnemen, een van de grootste gamebedrijven ter wereld. Het Japanse bedrijf is beursgenoteerd. De Xbox is de gamedivisie van Microsoft. Spencer noemde Nintendo “de belangrijkste troef op game-gebied”. In 2020 was Nintendo meer dan 40 miljard dollar waard.

Dat blijkt uit een uitgelekte e-mail van Spencer aan twee Microsoft-managers. De mails dateren van drie jaar geleden. Volgens Spencer zou de overname van Nintendo “het belangrijkste moment van zijn carrière” zijn. “Ik denk eerlijk gezegd dat het een goede zet voor beide bedrijven zou zijn.” Spencer schrijft dat hij ’talloze gesprekken’ heeft gehad met de leiding van Nintendo over een nauwere samenwerking.

De mails komen naar buiten in het kader van de rechtszaak tussen de Amerikaanse toezichthouder FTC en Microsoft over de overname van gamereus Activision Blizzard. “Ik heb het gevoel dat als een Amerikaans bedrijf een kans zou maken bij Nintendo, we waarschijnlijk in de beste positie verkeren”, aldus de Xbox-baas.

De Raad van Bestuur van Microsoft zou destijds een poging tot een overname van Nintendo hebben gesteund als de gelegenheid zich zou voordoen.

Tot concrete voorstellen voor een deal met Nintendo is het nooit gekomen. In plaats daarvan heeft Microsoft de blik verlegd naar de gamefabrikant Activision Blizzard.  Deze overname is goed voor 69 miljard. Nog altijd ligt Microsoft overhoop met autoriteiten over de definitieve goedkeuring van de deal.

Lees ook: Deal Microsoft en Activision Blizzard nadert kookpunt

Gerelateerde artikelen