Microsoft vreest verbod op overname Activision

Amerikaanse autoriteiten worden steeds strenger voor deals van techbedrijven.

Microsoft belooft een open distributie van zijn games. Met deze toezegging hoopt de techgigant een verbod van Amerikaanse autoriteiten te voorkomen op de overname van gamebedrijf Activision Blizzard. 

Wereldwijd is goedkeuring nodig van zeventien regelgevende autoriteiten. In Amerika moeten de Federal Trade Commission en de antitrusteenheid van het ministerie van Justitie goedkeuring geven voor de deal. Ingewijden waarschuwen dat de overname van Activision een testcase kan worden voor Amerikaanse antitrustagentschappen onder leiding van bestuurders die zijn aangesteld door president Joe Biden. Een paar uur nadat de deal van Microsoft bekend werd, kondigden deze autoriteiten aan dat ze de regelgeving voor fusies zouden herzien. Dit om de antitrusthandhaving te versterken. Daaronder vallen ook richtlijnen  voor deals zoals die van Microsoft.. 

Het topmanagement van Microsoft is met een pakket toezeggingen afgereisd naar Washington om de deal te redden bij de autoriteiten. In januari kondigde Microsoft de overname aan, waarmee 75 miljard dollar is gemoeid. Het is de grootste overname van Microsoft ooit. Activision Blizzard is bekend van games als World of Warcraft en Call of Duty. 

Microsoft is van plan om de games via app stores beschikbaar te stellen, een minder beperkt distrubutiesysteem dan via mobiele apps-stores van Apple en Google. Ontwikkelaars krijgen toegang tot de Microsoft App Store, zonder de verplichting om Microsofts eigen betaalsysteem te gebruiken.

Microsoft sorteert voor op allerhande wet- en regelgeving die de concurrentiemacht van de grote techbedrijven aan banden wil leggen. Onlangs is een wetsvoorstel Open App Markets Act, die vorige week door een Amerikaanse Senaatscommissie is ingediend. Dat wetsvoorstel verbiedt een app store met meer dan 50 miljoen gebruikers om ontwikkelaars te dwingen het eigen betalingssysteem te gebruiken.

Microsoft heeft ook aangeboden om populaire Activision-games, waaronder Call of Duty, toegankelijk te houden voor PlayStation onder de bestaande voorwaarden. Microsoft wil dezelfde toezegging gaan doen voor de games die beschikbaar zijn via Nintendo.

Gerelateerde artikelen