‘Meta mag niet meer op eigen houtje overnemen’

Alle deals moeten standaard worden goedgekeurd door toezichthouders.

Mark Zuckerberg, topman van techbedrijf Meta, moet toekomstige fusies met bedrijven standaard laten goedkeuren door toezichthouders. Daarvoor pleit de Amerikaanse handelstoezichthouder Federal Trade Commission (FTC). De waakhond is bezig met een zaak tegen het moederbedrijf van Facebook vanwege een geplande overname van een virtual reality-app.

Volgens de Amerikaanse wet die over fusies en overnames gaat, hoeft Meta nu alleen de FTC en het ministerie van Justitie te informeren over een overname als deze meer dan 101 miljoen dollar waard is. Onderzoek wees uit dat het bedrijf in de afgelopen tien jaar bijna honderd ondernemingen had overgenomen. Maar één van deze overnames is toen onderzocht door de FTC.

Eigen onderzoek van de waakhond wees al uit dat Facebook en de andere grote techbedrijven, zoals Microsoft, in meer dan achthonderd kleine bedrijven hadden geïnvesteerd of deze hadden gekocht, zonder dat daar toestemming van toezichthouders of onderzoek voor nodig was.

De FTC heeft Meta al langer in het vizier vanwege vermeend machtsmisbruik en de monopoliepositie van het bedrijf. De FTC heeft nu aan de interne rechtbank van de waakhond gevraagd om zowel Meta als Zuckerberg te dwingen om goedkeuring te vragen van de waakhond bij deals die in de toekomst gesloten moeten worden. De zaak hierover dient op 19 januari volgend jaar.

Aanleiding voor de hele kwestie is dat de toezichthouder Meta en Zuckerberg in juli voor de rechter daagde over de voorgenomen acquisitie van Within Unlimited, een bedrijf dat een populaire fitness-app maakt die met virtual reality werkt. De advocaat van Meta heeft laten weten dat het techconcern van plan is de toezichthouder te vragen om Zuckerberg niet te betrekken in de interne controleprocessen. 

Ook heeft Meta een eventuele schikking met de FTC al van de hand gewezen. "Wij geloven dat de fusie toegestaan zou moeten worden en moet doorgaan", zegt de advocaat. Een woordvoerder van Meta vindt dat de FTC aannames doet die niet in lijn zijn met de commerciële realiteit.

 

 

Gerelateerde artikelen