Merrill Lynch, Morgan Stanley, A&O, JPMorgan, Perella en Freshfields in lead bij miljardendeal Ziggo

Zakenbanken Bank of America Merrill Lynch, Morgan Stanley en advocatenkantoor Allen & Overy adviseren Liberty Global bij het overnamebod van 4,9 miljard euro op de resterende aandelen van internetprovider Ziggo. Aan de kant van Ziggo verzorgen J.P. Morgan en Perella Weinberg Partners het financieel advies en Freshfields Bruckhaus Deringer het juridisch advies. Dankzij de deal schieten de betrokken adviseurs naar de top van de MenA.nl league tables 2014.
ABN AMRO is financieel adviseur van de raad van commissarissen van Ziggo en Stibbe verzorgt het juridisch advies. Advocatenkantoren NautaDutilh en Clifford Chance adviseren de financieel adviseurs en financiers van Liberty Global.
 
Dealmakers Liberty Global
Het team van Bank of America Merrill Lynch staat onder leiding van Adrian Mee. Hijwerkt samen met Emmanuel Hibou en David Dijkhuis. Nuno Machado en Peter Krowinkel verzorgen het advies namens Morgan Stanley. M&A partner Annelies van der Pauw geeft leiding aan het team van Allen & Overy bij alle corporate/ondernemingsrechtelijke aspecten. "Liberty Global / UPC is een gevestigde client van Allen & Overy sinds de beursgang in de jaren negentig", zegt Van der Pauw. "Het mooiste moment in het proces was toen we er helemaal uit waren, dat was op het laatste moment net voor het tekenen van het merger protocol. Tot die tijd was het een bijzonder hectische periode." Mededingingspartner Paul Glazener heeft de mededingings/competition aspecten van deze deal begeleid.  
 
Dealmakers Ziggo 
Het team van J.P.Morgan bestaat uit Cassander Verwey, Peter Kerckhoffs en David Lomer. David Heimer en Philip Yates adviseren namens Perella Weinberg. Het team van Freshfields Bruckhaus Deringer staat onder leiding van M&A partner Jan Willem van der Staay. Hij werkt samen met Hanneke Rothbarth, Robert ten Have, Winfred knibbeler, Bas Mees en Elske Raedts. 
 
Adviseurs RvC Ziggo
Head of CFCM Hugo Peek geeft leiding aan het team van ABN AMRO. Hij werkt samen met Lodewijk Sodderland, Diny de Jong, Geert-Jan Kistemaker, Frederik Gorter de Vries, Dick Schotman, Sjip Suidgeest, Mark Zuidema, Jorg van Gent, Laurens van der Gun, Rutilio Merién, Adriaan Nanninga, Tommy Poll en Willemijn Jonker.
 
Het team van Stibbe staat onder leiding van managing partner Derk Lemstra. "Wij zijn bij Ziggo betrokken vanaf het ontstaan van het bedrijf. Daarom waren  wij een logische partij om ook bij deze deal te betrekken. De samenwerking met de mensen van Ziggo en de betrokken adviseurs maakt dit tot een mooie transactie om aan te werken. De sfeer was altijd goed. Ook in de dagen voorafgaand aan de aankondiging, die altijd het meest hectisch zijn", zegt Lemstra. Hij verzorgt het advies met Paul Vestering, Björn van der Klip, Joannes de Bont, Pieter Schütte, Jeroen Smits, Nikolaas Vles, Ulviye Isik, Mariel Koning, Suzanne van Boheemen, Roland de Groot, Marieke Spee, Christien Saris en Friederike van der Jagt. 
Synergie 160 miljoen per jaar 
Liberty Global koopt de resterende aandelen met aandelen en cash ter waarde van 4,9 miljard euro. De deal waardeert 100% van de aandelen in Ziggo op een equity value van 6.9 miljard euro en een enterprise value van 10 miljard. Liberty Global verwachten jaarlijks 160 miljoen euro synergievoordelen te behalen op de gecombineerde Nederlandse activiteiten. Hiervan wordt 120 miljoen euro gerealiseerd door middel van kostenbesparingen en 40 miljoen door extra omzet. 
Liberty Global en Ziggo verwachten circa 300 miljoen euro kwijt te zijn aan transactie- en financieringskosten, inclusief kosten als gevolg van herfinancieringen en het biedingsproces. Het bestuur het de raad van commissarissen van Ziggo staan volledig achter het bod en adviseren aandeelhouders hun stukken aan te bieden onder het bod. De fuserende partijen verwachten dat de deal kan worden afgerond in de tweede helft van 2014.
Als gevolg van de deal ontstaat een nieuwe internet- en televisiereus met toegang tot 7 miljoen Nederlandse huishoudens met een jaaromzet van 2,5 miljard euro. Ook gaat de naam UPC waarschijnlijk de deur uit, want Liberty Global wil Ziggo’s merk over heel het land inzetten.
 
Gerelateerde artikelen