M&A: geld is er, nu de dealflow nog

Zolang de economische vooruitzichten niet significant verbeteren, zal ook de dealflow blijven kwakkelen. Dat verwacht Rafael Gómez Núñez, Head of Acquisition & Leveraged Finance bij ABN AMRO. Toch zijn er ook lichtpuntjes. "Er is veel geld beschikbaar bij private equity en strategen zijn actiever." Gómez Núñez over trends in M&A en overnamefinanciering.

Maakten private equity investeerders jaren geleden nog volledig de dienst uit in M&A; inmiddels zijn strategische kopers veel actiever op de markt en streven zij financiële kopers voorbij in menig dealproces. Gómez Núñez: “De M&A markt voor private equity verliep in de eerste maanden van 2013 nog even moeizaam als in het laatste half jaar van 2012. Er zijn niet veel assets die in de verkoop komen en bij bedrijven die wel te koop zijn, verlopen de processen langzaam, zoals in de recente verkoop van Robeco en CSM Bakery Supplies die een lange aanloop hadden. Dat komt met name door de voortdurende verminderde economische vooruitzichten waardoor de te verwachten IRR’s onder druk staan en kopers en verkopers op verschillende waarderingsmultiples uitkomen. Strategen zijn wel veel actiever geworden en in de weinige competitieve processen die er zijn, winnen zij het vaker van financiële partijen. Private equity kan snel schakelen, heeft een overschot aan fondsen en zeer veel deal-ervaring. In de huidige tijd is snelheid echter niet altijd nodig en zolang de economische vooruitzichten niet al te florissant zijn, blijven M&A-processen lang duren. Qua synergievoordelen trekken de strategen aan het langste eind. Dat zag je ook bij de recente overname van Van Wind door Paardekooper. Een strateeg die een heel leger aan private equity investeerders aftroeft.”

Clubdeals
Banken zijn volgens Gómez Núñez nog steeds vol in bedrijf met het financieren van overnames. “Banken zijn eager & willing om te financieren en leveraged finance is nog steeds een competitieve markt. Bij grotere clubdeals merk je wel dat een partij als Friesland Bank is weggevallen. Zij hadden vaak een ticket voor 25 tot 30 miljoen en dat kan net het laatste ticket zijn dat je nodig hebt. Vaak red je het dus niet met een volledig Nederlandse club-oplossing en moet je eerder Europese spelers er bij halen, maar dan heb je het over andere prijsniveaus. Buitenlandse banken als Deutsche Bank en BNP Paribas zien we wel, maar zeker niet bij elke deal. Veel nieuwe spelers vanuit het bankenlandschap zie ik niet komen in Nederland, het zullen er eerder minder worden. Zo zal Lloyds Nederlandse klanten niet langer bedienen met een Nederlands team maar vanuit Londen.” 
Unitranche
In leveraged finance zijn op dit moment een aantal trends waarneembaar. Gómez Núñez: “In LBO’s zie je naast senior debt, mezzaninefinanciering steeds meer in trek te komen. Vanwege het effect van Basel III op de financiering van LBO’s, zullen lease of factoring structuren met name in de midmarket ook in de komende periode in trek zijn. Een andere trend die vanuit de Angelsaksische landen hierheen zou kunnen komen, is de unitranche lening. Daarbij heb je maken met één financier, die zowel (quasi) equity als schuld in één tranche aanbiedt. Het voordeel voor bedrijven is dat je in feite maar één partij als mede investeerder en financier  hebt. Het is iets dat in de Amerikaanse en Engelse midmarket al meer gebruikelijk is.”
Ondanks de huidige uitdagingen in de markt worden er ook in deze tijd mooie deals gesloten. Wat waren voor Gómez Núñez de hoogtepunten van de afgelopen periode? “Wij waren als één van de financiers betrokken bij de public-to-private van Mediq, één van de grootste Nederlandse LBO’s van de afgelopen jaren. Een public-to-private transactie is altijd uitdagender door de complexiteit als gevolg van beursregels, de tijdsdruk en de onzekerheid omtrent hoeveel aandelen worden aangemeld. De transactie werd heel goed gesyndiceerd aan een combinatie van banken en institutionele investeerders. Ik verwacht dat er meer aandacht zal zijn voor public-to-privates. De verkoop van Intertrust is een ander voorbeeld van een succesvolle deal. Bedrijven die actief zijn in een populaire sector voor de LBO markt zoals trust of pharma of die aan de hand van een goed track record hun kracht hebben bewezen, dragen bij aan het succes van dit soort deals. Toch zijn je belangrijkste deals altijd de deals die nog gaan komen. Er zijn in elke sector pareltjes aan te wijzen. Wat dat betreft ben ik hoopvol voor het vervolg van 2013.”
Related articles