M&A Community-partner Stibbe: internationale scope en topcliënten

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 09:59
Met een core M&A-team van zo’n 30 advocaten is Stibbe kleiner dan de directe ‘concurrenten’ in Nederland. Toch weet het advocatenkantoor keer op keer aansprekende cliënten bij complexe overnames te adviseren. Volgens Allard Metzelaar, één van de zes Amsterdamse M&A-partners, komt dat onder meer door de wendbaarheid en pragmatische houding van de medewerkers. “We zijn onafhankelijk en kunnen daardoor heel snel schakelen. Wendbaarheid is belangrijk voor cliënten.”

Noot redactie MenA.nl: Op deze plek zullen de partners van de M&A Community zich de komende maanden aan u voorstellen. Alle partners vindt u op deze pagina.

Recente zaken waarbij Stibbe als adviseur optrad waren de voorgenomen fusie tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse, het openbare bod op Wavin door Mexichem, de overname van TNT Express door UPS en de fusie tussen Friesland Bank en Rabobank. Metzelaar: “We zijn bijzonder internationaal georiënteerd en voelen ons als een vis in het water bij cross-border transacties. Vaak treden we op voor buitenlandse kopers die in Nederland zaken willen doen. Uiteraard hebben wij ook een aantal grote vaste cliënten maar onze M&A praktijk is historisch gezien vooral een zakenpraktijk, wat ons juist flexibel maakt. Daardoor hoeven we ook nooit lang na te denken of we een cliënt kunnen bijstaan; we zijn wendbaar en stippelen onze eigen weg wel uit. Vaak zijn het zaken op de grens van M&A en litigation.”

De internationale scope van Stibbe werd onlangs onderstreept met de opening van een kantoor in Hong Kong. Volgens Metzelaar komt deze stap voort uit een toename van business in de Aziatische regio. "Onze advocaten van de China praktijk hebben veel ervaring opgedaan in het adviseren van Chinese en Aziatische cliënten. Dit is een logische volgende stap voor het kantoor. In Hong Kong willen we Chinese klanten bijstaan bij investeringen in Europa en klanten vanuit de Benelux bij hun activiteiten in China. Het typeert onze cross-border voorkeur.”

Stibbe is sinds kort partner van de M&A Community. Metzelaar: “Een leuk initiatief dat sinds de start hard gegroeid is. Ik verwacht dat met name onze jongere groep daar veel uit kan halen omdat je bij de bijeenkomsten in contact komt met professionals uit verschillende disciplines en je je netwerk sterk kunt uitbouwen. De aanwezigheid van zowel bankiers, adviseurs, advocaten, M&A directors, investeerders als bedrijfsjuristen is de kracht van zo’n platform en daar valt of staat het succes ook mee. Daar haal je uiteindelijk ook nieuwe business en contacten uit. Borrelen met concullega’s is heel gezellig, maar iets minder nuttig. Dat doen we op de vrijdagmiddagen rond de Zuidas al genoeg.” 

Hoe ziet Metzelaar de M&A-markt in de nabije toekomst? “Veel zal afhangen van de eurocrisis, maar dat de hoogtijdagen van rond 2008 niet snel zullen terugkeren lijkt me evident. Toch bestaat er nog steeds een gezonde belangstelling voor het doen van overnames, met name doordat ondernemingen vrij laag geprijsd zijn. Het belangrijkste is dat je je als adviseur kunt aanpassen aan de marktontwikkelingen, je mensen aan het werkt kunt blijven houden en je fair share van werk uit de markt blijft krijgen. Wat dat betreft hebben wij niets te klagen. Onze portefeuille is goed gevuld.”


Blijf wekelijks op de hoogte. Meld u aan voor de gratis MenA.nl nieuwsbrief.
De M&A Community is hét platform voor professionals in M&A, Private Equity en Corporate Finance. Leden van de M&A Community zijn welkom op M&A Cafés, M&A Masterclasses en het Private Equity Summit. Leden hebben toegang tot unieke kennis via de M&A Database, M&A Magazine en de MenA.nl nieuwsbrief. Leden hebben meer kennis en doen meer deals. Word dus lid.

Meer weten? Neem gerust contact op met M&A Community Managers.

Een groot deel van het Amsterdamse M&A team van Stibbe

Gerelateerde artikelen