M&A Community partner NautaDutilh: ‘Creatieve oplossingen voor complexe situaties’

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 09:59
Wij ontwikkelen creatieve oplossingen voor complexe situaties, zegt M&A partner Leo Groothuis van NautaDutilh. De M&A partners van NautaDutilh richten zich graag op innovatieve deals waar veel creativiteit voor nodig is om ze tot een goed einde te brengen. Om dit mogelijk te maken moet een advocatenkantoor op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in de markt. Als Silver Partner van de M&A Community speelt NautaDutilh een actieve rol in kennisontwikkeling en kennisdeling.
 (zie onderaan een foto van een deel van het M&A team van NautaDutilh) 
 
"Naast 18 partners en zo’n 70 associates in Nederland, New York en Londen bestaat het M&A team ook nog uit 7 partners en 22 associates in Brussel en Luxemburg", aldus Jeroen Preller. De dealmakers van NautaDutilh zijn regelmatig bij innovatieve deals betrokken. Ook in 2012 staan er enkele opvallende deals op het trackrecord van het advocatenkantoor. Een van de meest besproken deals is de R&D investering van Intel, TSMC en Samsung in chipmachinefabrikant ASML. Bij het ontwikkelen van dit "multi-customerprogramma" waren partners Gaike Dalenoord en Leo Groothuis adviseurs van Intel. “Een deal als die van ASML is nog nooit in Nederland vertoond’, zegt Groothuis. “Bij deze deal zijn de kopers puur gericht op innovatie en niet op  een groter stemrecht of direct rendement. De focus ligt op de versnelling van technologische ontwikkelingen in de semi conductor industrie door research en development.” 
Partners Joost den Engelsman en Christiaan de Brauw waren betrokken bij de overname van Fairstar door Dockwise. “Deze deal heeft een stevige impact gehad op de inrichting van de offshore markt.  Sinds de introductie van de verplichte biedingsregels in 2007 zijn er slechts een paar voorbeelden van verplichte biedingen geweest. De innovatieve aanpak van deze transactie bestond onder andere uit het in zeer korte tijd (deels voorwaardelijk) vastleggen van een meerderheid van Fairstar-aandeelhouders gevolgd door een verplicht bod. Er zijn geen recente gevallen waarin deze aanpak ook is toegepast en het heeft geleid tot een "interessant’ transactieproces. De overname van de Philips Campus door een consortium van investeerder Marcel Boekhoorn haalde de headlines van de landelijke media. Onder meer partner Teska van Vuren was namens NautaDutilh bij deze deal betrokken. Door een zeldzame combinatie van vastgoed, meerdere innovatieve hightech bedrijven en een bijzondere financieringsstuctuur was het voor de advocaten een uitdagende deal. Andere toonaangevende transacties zijn de overname van HITT door Saab en de overname van kabelfabrikant Draka waar Jeroen Preller en Hein Hooghoudt de grootaandeelhouder bijstonden. 
 
Momenteel zijn Hein Hooghoudt, Christiaan de Brauw, Chris Warner en Marc Anker namens NautaDutilh betrokken als Nederlands adviseur van EADS N.V. (de Nederlandse topholding van het concern dat onder Airbus produceert) bij de – recent publiek aangekondigde – mogelijke innovatieve ‘dual listed company’ transactie met Britsch Aerospace, waardoor een wereldwijde topspeler in de luchtvaart zou worden gecreëerd. 
Kennis delen en ontwikkelen
De deals sluiten aan bij het beeld dat de partners van NautaDutilh van hun kantoor hebben. “Ons kantoor onderscheidt zich met een innovatieve signatuur”, zegt Den Engelsman. De nieuwe concepten en structuren implementeren we weer bij andere deals. Hier sluit het Silver Partnership van de M&A Community naadloos op aan. “Wij zijn altijd op zoek naar mogelijkheden om kennis te delen en om nieuwe kennis te ontwikkelen”, zegt Den Engelsman. Naast de activiteiten van de M&A Community organiseert NautaDutilh meerdere kennissessies. Zo organiseerde het recent in samenwerking met de NVP een cursus Flex BV voor meerdere private equity partijen. “Voor ons is het van groot belang om in dialoog te blijven met de markt”, zegt Den Engelsman. “We hebben concept brochures over de Flex BV voorgelegd aan meerdere relaties in verschillende industrieën, waaronder private equity investeerders. Hier is een dialoog uit ontstaan waardoor we de verschillende brochures nog meer hebben kunnen laten aansluiten op de behoeften van de markt..” 
“We hebben bij voorkeur een direct lijntje met de markt voor nieuwe kennis”, zegt partner Gaike Dalenoord. Een van onze manieren om direct contact te onderhouden is een jaarlijkse enquête met vragen over private equity en leveraged finance  gerelateerde zaken. Hiermee krijgen de advocaten bijvoorbeeld een goed beeld over de kennis in de Nederlandse markt over nieuwe regulering. “Zo ontdekten wij bijvoorbeeld dat 85 procent van de respondenten vorig jaar niet tot nauwelijks wisten dat er nieuwe regels voor de private equity praktijk aan zaten te komen.” 
Naast de directe lijntjes met de markt vinden de M&A partners het nuttig om regelmatig andere M&A professionals te spreken. Leo Groothuis: “Alles is mensenwerk. Voor ons is de toegevoegde waarde van de M&A Community de mensen te leren kennen die je niet in je eigen netwerk ziet. Als je elkaar al eens hebt gesproken op een M&A Café, is het vaak makkelijker praten als je elkaar daarna bij een deal tegenkomt.” Partner Lieke van Velden is het met Groothuis eens. “Het is voor ons heel interessant dat er tijdens de M&A Cafés een mooie mix van M&A professionals aanwezig is, waaronder private equity investeerders en corporate finance adviseurs.”
Naast de samenwerking met het bedrijfsleven en M&A professionals hecht NautaDutilh grote waarde aan maatschappelijk ondernemen. “Bij NautaDutilh is de ‘human factor’ heel belangrijk, ons motto daarbij is "room for you". Dat passen we binnen het kantoor toe maar ook daarbuiten”, zegt Dalenoord. Een goed voorbeeld daarvan is de IMC Weekendschool in Rotterdam. Den Engelsman: “Een IMC Weekendschool geeft aanvullend onderwijs voor gemotiveerde jongeren uit sociaaleconomische achterstandswijken. Jongeren kunnen kennismaken met vakgebieden als recht, geneeskunde, of filosofie.” NautaDutilh verzorgt voor de Rotterdamse weekendschool de module recht. 
 
 
De corporate M&A groep van NautaDutilh Nederland, onder leiding van de M&A dealmakers: Marc Anker, Christiaan de Brauw, Gerard Carrière, Gaike Dalenoord, Joost den Engelsman, Martin Grablowitz, Leo Groothuis, Hein Hooghoudt, Harm Kerstholt, Jeroen Preller, Geert Raaijmakers, Ruud Smits, Jaap Stoop, Jaap Jan Trommel, Lieke van der Velden, Teska van Vuren, Marianne de Waard en Petra Zijp.
 
Gerelateerde artikelen