M&A Community-partner Loyens & Loeff: topper in league tables en sterk in private equity

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 09:58
Loyens & Loeff is één van de meest actieve partijen in de Nederlandse M&A markt. Jaarlijks staat het kantoor in de top van de M&A league tables gezien het totale aantal deals. Ook in 2012 staat het kantoor in de top 3 van overnameadviseurs in de league tables van MenA.nl. Als partner van de M&A Community levert het kantoor een bijdrage aan verdere professionalisering van de Nederlandse M&A markt.
Noot redactie MenA.nl: Op deze plek zullen de partners van de M&A Community zich de komende maanden aan u voorstellen. Alle partners vindt u op de partnerpagina.
 
Loyens & Loeff onderscheidt zich in de markt met een breed aanbod van diensten, zowel op fiscaal, civiel als ook notarieel gebied. Hiermee heeft Loyens & Loeff een groot aandeel in de Nederlandse fusie- en overnamemarkt. Private equity partijen nemen een belangrijke plaats in binnen de M&A praktijk van Loyens & Loeff. “We adviseren relatief veel private equity partijen”, zegt Bas Vletter, M&A partner en voorzitter van de praktijkgroep ondernemingsrecht van Loyens & Loeff.  Het aandeel private equity gerelateerde deals in het totaal van deals van Loyens & Loeff ligt doorgaans rond de 50 procent. Momenteel zijn private equity partijen iets minder actief, waardoor het aandeel van private equity deals van Loyens & Loeff circa 35 procent van het totaal beslaat. 
Ondanks de economische malaise is er nog volop M&A activiteit, met name in bepaalde sectoren. Volgens M&A partner Frank Leijdesdorff vinden er veel fusies plaats in de zorgsector. Hier heeft het advocatenkantoor op ingespeeld door in een vroeg stadium de zorgpraktijk uit te breiden. In deze sector is Loyens & Loeff met circa tien man goed vertegenwoordigd. Ook vermogende particulieren blijven actief in de overnamemarkt en zijn daarmee een interessante doelgroep voor Loyens & Loeff. “HNWI’s [High Net Worth Individuals] zijn minder afhankelijk van bankfinanciering. De financiële slagkracht van de vermogende particulier vergroot de slagingskans van een deal in de huidige markt aanzienlijk. Bovendien komt de unieke positie van Loyens & Loeff met haar geïntegreerd fiscale, civiele en notariële advisering juist in dit marktsegment goed tot zijn recht, legt M&A tax partner Guido Derckx uit. 
 
M&A Azië in de lift
De advocaten, fiscalisten en notarissen van Loyens & Loeff zijn ook steeds actiever over de grens. De dealmakers verwachten meer M&A activiteit van Aziatische partijen op de Nederlandse markt, aldus Ewout Stumphius. Recent heeft het kantoor een kantoor in Hong Kong geopend. Daarnaast heeft Loyens & Loeff onder andere kantoren in Londen, New York, Dubai en Tokio.
Loyens & Loeff is Silver partner van de M&A Community. “De M&A Community biedt een goede mogelijkheid om relaties in het M&A veld te onderhouden”, zegt M&A partner Herman Kaemingk. Volgens de advocaat sluit je makkelijker een transactie als je goede relaties met betrokken adviseurs en collega advocaten  onderhoudt. “Door andere M&A professionals te spreken vergroot je het wederzijds begrip en lopen deals soepeler. Hier profiteert de cliënt ook van”, aldus Kaemingk. Daarnaast kan het voor advocaten handig zijn goede relaties met bankiers te onderhouden, omdat die regelmatig deals doorspelen. 
De M&A partners van Loyens & Loeff vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan verdere professionalisering van de M&A markt. “Door zelf goede opleidingen aan te bieden maken we het vak professioneler”, aldus M&A partner Harmen Holtrop. Ook is hij van mening dat een goede samenwerking met andere kantoren belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van de markt. Om deze reden doet Loyens & Loeff jaarlijks mee aan een internationaal onderzoek naar de implicaties van nieuwe wetgeving. 
 
Loyens & Loeff heeft een M&A team dat bestaat uit meer dan honderd mensen die zich vanuit verschillende disciplines bezig houden met M&A transacties. Op onderstaande foto ziet u een selectie van een aantal van hen. 
 
 
 
v.l.n.r. Ewout Stumphius (advocaat), Frank Leijdesdorff (advocaat), Pieter van Druten (notaris), Herman Kaemingk (advocaat), -op de bank- Bas Vletter (advocaat), -op de bank- Harmen Holtrop (advocaat), Marc Klerks (fiscalist) en Guido Derckx (fiscalist). 
 
 
Gerelateerde artikelen