M&A Cafe: 150 dealmakers delen hun kennis en warmen op voor M&A Awards

Een wederom zeer drukbezocht M&A Café, het 7e van het jaar, bracht gisterenavond veel bedrijven, investeerders en andere disciplines bijeen die hun kennis deelden. Ondanks de moeilijke tijden is de deal appetite groot. Temidden van vele aanwezige genomineerden betekende het M&A Café het startsein voor het laatste evenement van het jaar: de M&A Awards op 13 december.

Een groot aantal genodigden toog aan het einde van de dag naar het prachtige kantoor van Allen & Overy aan de Apollolaan in Amsterdam voor één van de drie roundtables en de M&A Masterclass. De grootste roundtable werd gehost door M&A Community partner Hill + Knowlton: ruim 25 professionals van onder meer Arle Capital Partners, Bank of America Merrill Lynch, CVC Capital Partners en Gilde gingen daar in ‘wedstrijdopstelling’ in discussie rondom het thema ‘Reputatie’. De tien waardevolle tips die bij die sessie naar voren kwamen, zouden prima gebundeld kunnen worden tot best practices voor M&A professionals, aldus Frans van der Grint van Hill + Knowlton.

Een groep M&A Directors ging gelijktijdig met elkaar in discussie over kansen in de markt, internationale expansie en de keuze tussen organische groei of groei door overnames. M&A Directors van Wavin, Mediq en Océ deelden hun ervaringen over buitenlandse aandeelhouders en de voor- en nadelen die dat biedt, beslissers van TMG, AEGON en Nutreco vooruit keken naar de markt in 2013.

Die marktverwachtingen kwamen ook ter sprake bij de derde roundtable, waar tout Leveraged Finance Nederland bijeen kwam om te praten over innovatieve financieringsstructuren en alternatieve financieringsbronnen. Naast de Nederlandse grootbanken ING, Rabo en ABN AMRO schoven ook partijen als BNP Paribas, Deutsche Bank en NIBC aan om gezamenlijk de vraag te beantwoorden: waar komt in 2013 het geld vandaan en hoe groot wordt de klap voor bedrijven? Het geld is er, zo was de algemene tendens; het is aan de M&A professionals om dat geld ook te krijgen waar het moet komen; bij de bedrijven zelf. Innovatieve financieringen worden de komende jaren steeds belangrijker in Leveraged Finance; daarover binnenkort meer op MenA.nl.

 Vele leden van de M&A Community luisterden gelijktijdig ademloos naar de M&A Masterclass van ‘mister M&A’ Jan Louis Burggraaf, advocaat/partner bij Allen & Overy en zevenvoudig winnaar van de M&A Award voor ‘Best M&A Lawyer’. In zijn interactieve workshop ging hij in op de actuele ontwikkelingen rondom openbare biedingen. De zaal werd en passant ingedeeld in een groep RvC en een groep RvB en het spanningsveld van verschillende partijen bij een openbaar bod werd pakkend in scene gezet. De openbare bieding, aldus Burggraaf, is voor M&A professionals de meest pure vorm van overnames doen.

Spanning 

Na alle genoemde mogelijkheden om kennis te verrijken, was het tijd om de opgedane ideeën direct in acties om te zetten bij het M&A Café, alwaar de meer dan 150 aanwezige investeerders, M&A directors en andere M&A professionals met elkaar in discussie gingen over de teneur van de markt en de kansen in M&A voor 2013. Gesteund door de heerlijke versnaperingen van gastheer Allen & Overy was de sfeer, ondanks de toch wat sobere verwachtingen voor de markt in 2013, zeer goed. Michiel Rohlof en Willem van Oosten, door enkele bezoekers gekscherend ‘de burgemeesters van de M&A Community’ genoemd, heetten iedereen namens alle partners welkom. Rohlof refereerde aan de input van de roundtables door de aanwezige heren en dames aan te moedigen de nieuwe ideeen en innovaties in M&A ook om te zetten in actie. Van Oosten sprak de 15 aanwezige genomineerden voor een M&A Award aan, die op 13 december zullen horen wie de uiteindelijke winnaar is. Ard Burgers (Deutsche Bank), Marin Boon (Rabobank) en Laetitia Thate (ING, zie foto) stonden toevallig het dichtste bij en aan hen werd gevraagd wie ze zelf het meest kansrijk achten. Laetitia Thate nam dankbaar gebruik van het microfoonmoment door haar best practices te ventileren. We zullen het gaan zien op 13 december, zo voerde Van Oosten de spanning op.

Het was mooi om te zien dat er weer vele disciplines gebroederlijk aan het borrelen en netwerken sloegen. Het percentage corporates en investeerders was hoog, hetgeen getuigt van een grote deal appetite in de markt. De M&A Community spreekt de hoop uit dat dit zich in 2013 ook zal vertalen in een gezonde dealflow en kijkt nu al reikhalzend uit naar het grootste evenenement van het jaar: de M&A Awards, alwaar 600 professionals bijeen zullen komen (er zijn nog vier tafels beschikbaar) en tout M&A, corporate finance en private equity zal weten wie dit jaar tot de winnaars zullen behoren.

Bekijk hier de fotos van het M&A Café

Schrijf je hier in voor de M&A en CFO Community Nieuwsjaarsborrel op 17 januari

 

Gerelateerde artikelen