M&A Café Londen: Succesvolle aftrap van UK M&A Community

De M&A Community verliet voor het eerst zijn vertrouwde Zuidas-omgeving om de Nederlandse top-dealmakers in Londen te faciliteren. Het eerste UK M&A Café is een succes gebleken. Ruim 75 professionals van Nederlandse en Britse origine kwamen bijeen op het hoofdkantoor van Hill+Knowlton Strategies. In Londen gebeurt het en de Benelux area trekt veel aandacht uit de UK, zoveel is duidelijk.

Bekijk hier de foto’s.

Schrijf je direct in voor een volgend M&A event

Gaike Dalenoord van NautaDutilh verrichte de kick-off met een presentatie over het recent gepubliceerde rapport over de private equity markt. De benelux area is nog steeds in trek bij buitenlandse investeerders en met name de midmarket is in trek, zo bleek uit zijn betoog. "Het valt nog te bezien wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse private equity-sector van een voortdurend kwakkelend transactieklimaat. Intussen zijn er wel bijzondere ontwikkelingen zichtbaar in de markt, zoals ‘dividend recaps’, ‘bold on-acquisitions’, het opkopen van leningen door ‘distressed debt investors’ om controle te verkrijgen en directe investeringen door pensioenfondsen."

Na Dalenoord was het de beurt aan Philip Muelder, partner bij de internationale en zeer succesvolle private equity firm Permira en verantwoordelijk voor de Benelux-activiteiten. Muelder was in het verleden onder meer lead partner bij de Provimi Pet-transactie en deed ook mee in de race om Robeco. Muelder gaf een zeer enerverende presentatie over het creeren van deal opportunities, aan de hand van drie business cases. "80 procent van onze deals is een primary deal, en dat is een bewuste keuze", aldus Muelder. "Daarnaast richten we ons in het bijzonder op de food value chain, zoals de Provimi, de VION en de Sushiro deal. Deals hebben altijd een lange aanloop en als private equity partij moet je veel geduld hebben en vooral vastberaden zijn. Veel van onze deals die we doen hebben in eerste instantie een partij die niet bereid is te verkopen, of aandeelhouders die lastig over te halen zijn. Het is aan ons om de investment case interessant te maken en veel te investeren in een goede relatie. Mijn presentatie hier kun je in feite ook zien als een soort marketing."

Gelijktijdig werd er een Roundtable rondom het thema "Managing Dutch Stakeholders" gehost, die drukbezocht was en een aangename discussie opleverde. Aan de hand van recente vaderlandse business cases werd de macht van Nederlandse aandeelhouders besproken en vooral hoe je daarin een dealproces mee om kan gaan. Wat zijn cruciale dealdrivers, en wat zijn de echte deal killers? Hill + Knowlton specialisten Frans van der Grint, Sabine Post-de Jong en Arien Stuijt wisten de aanwezige private equity managers, bankers en M&A professionals te betrekken in een levendig debat.

Na de Masterclass en Roundtable verzamelden alle aanwezigen zich in de fraaie lobby van Hill+Knowlton Strategies voor het M&A Cafe. De grote banken en bedrijven waren aanwezig en de Nederlanders waren duidelijk in de meerderheid, hoewel van Nederlanders bijna niet meer te spreken is. Veel UK-based dealmakers ziten al meer dan tien jaar in Londen en kennen de markt als geen ander. Nederland heeft voor hen qua business altijd bijzondere aandacht, zo bleek uit de gesprekken. Cross-border land bij uitstek en een uitstekende uitvalshaven voor de rest van Europa. Het initiatief werd dan ook zeer gewaardeerd en krijgt zeker gevolg. Of, zoals een aanwezige topbankier het verwoordde: "Het feit dat je bij een eerste keer al zo’n mooie groep dealmakers bij elkaar krijgt, betekent dat een volgend M&A Cafe Londen zeker nog drukker zal zijn. A new tradition is born!"

Schrijf je direct in voor een volgend M&A event

Gerelateerde artikelen