M&A als industriepolitiek
Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:02
Het verbaasde me toen toen ik hoorde dat wij als Koreaanse overheidsinstantie een outbound M&A Team gingen oprichten. In Nederland ben je gewend dat de overheid zich in het gunstigste geval zo min mogelijk met de economie bemoeit. Industriepolitiek lijkt een vies woord, laat staan dat de overheid zich op het speelveld met fusies en overnames en private investeringen gaat begeven.
Door: Wouter Wolzak, CFA
Korea wordt wel het wonder aan de Han rivier genoemd. Begin jaren 60 was Korea nog één van de armste landen ter wereld en inmiddels is het een ontwikkelde economie bekend van merken als Samsung, Hyundai en LG. Toch blijft Korea hongerig naar verdere economische groei. In 2007 werd het GNI niveau van USD 20.000 per capita bereikt. Sindsdien ervaart men dat de groei rond dit niveau gestagneerd is.
Korea voelt de hete adem van China in de nek en er is behoefte aan nieuwe industrie. Industrie die meer waarde toevoegt. Minister Yoon Sang-jick van het Ministerie van Handel, Industrie en Economie zei hierover dat de langzame groei veroorzaakt wordt door het gebrek aan creatief en innovatief vermogen. Koreaanse bedrijven hebben zich te lang gericht op arbeidsintensieve activiteiten die zich kenmerken door lage marges.
M&A als aanjager creatieve, innovatieve economie
Er is een paradigma shift nodig naar een creatieve en innovatieve economie waardoor meer waarde wordt toegevoegd. Deze creatieve economie is het speerpunt van de huidige regering. Om dit te bereiken ziet men een centrale rol voor M&A, Private Equite en Venture Capital.
Als men in Korea besluit een bepaalde kant op te gaan dan gebeurt dat ook, met een overtuiging die wij in Nederland niet kennen. De wijze waarop Korea de scheepvaart industrie en mobiele telefoon industrie naar zich toe heeft getrokken zijn hier sprekende voorbeelden van.
Inmiddels hebben wij van ruim 250 Koreaanse bedrijven een ‘verlanglijstje’ liggen. Binnen ons bedrijf zijn er 42 buitenlandse kantoren die met dit verlanglijstje in de hand over de wereld op zoek gaan naar overname targets. Voor Nederland is er vooral interesse naar High Tech, Life Sciences en Agro-Food.
Ambitie
Het ambitieniveau is fascinerend en ook op het gebied van Venture Capital wordt de sector goed wakker geschud. De overheid is voornemens USD 2,9 miljard in te zetten om start-ups, met name in de technologische sectoren, te stimuleren en er is een nieuwe beurs gelanceerd. Deze beurs heet Korea New Exchange en is gericht op kleine ondernemingen en start-ups.
Het niveau waarop Korea de ambities voor M&A en Venture Capital insteekt is bewonderenswaardig. Ter vergelijking: Nederland heeft met hulp van het Europese Investeringsfonds 150 miljoen euro bij elkaar weten te brengen voor een venture capital fund-of-fund. De sterke ambitie van Korea en de durf van de overheid, mis ik soms in Nederland.