Meerderheidsbelang ABN AMRO weg bij de staat

De prijs voor de 6,4 procent van de aandelen is nog open.

De Nederlandse staat is van plan om certificaten van aandelen ABN AMRO te verkopen. Het doel is het belang van de overheid te verkleinen tot net iets minder dan 50 procent. Dat meldt NLFI (NL financial investments), de stichting die namens de Staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert.

De verkoop zal plaatsvinden via een vooraf overeengekomen handelsplan dat zal worden uitgevoerd door Citigroup Global Markets Europe. Volgens het plan zal Citigroup de volledige bevoegdheid hebben om namens NLFI een weloverwogen en ordelijke verkoop van de aandelen uit te voeren. Het plan treedt de komende dagen in werking en zal eindigen wanneer het maximale aantal aandelen is verkocht, maar het kan ook door NLFI worden verlengd, of tussentijds worden onderbroken of beëindigd.

Het handelsplan belet NLFI niet om andere transacties uit te voeren om het belang in ABN AMRO af te bouwen, ook niet tijdens de looptijd van het handelsplan. Op dit moment houdt NLFI een belang van 56,3 procent in ABN AMRO, verdeeld over 49,9 procent aandelen en 6,4 procent certificaten van aandelen.

De Nederlandse staat had eerder aangekondigd, na de beursgang van ABN AMRO op 20 november 2015, het belang in de bank geleidelijk af te willen bouwen. ABN AMRO werd tijdens de kredietcrisis van 2008 genationaliseerd door de overheid om de bank van de ondergang te redden.

(ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen