Meer winnaars dan ooit op 15e M&A Awards

Met meer winnaars dan ooit is het dealjaar 2014 officieel afgesloten in een zeer sfeervolle Beurs van Berlage, waar de 15e M&A Awards wederom de kers op de taart van dealmakend Nederland was. Meer dan 800 professionals ontmoetten elkaar in kerstsfeer en zagen de beste collegae bekroond worden, onderwijl dansend op de muziek van Trijntje Oosterhuis. En het feest ging tot laat door...

>> Bekijk alle winnaars van 2014. 
>> Bekijk de foto’s van de 15e M&A Awards. 
De tombstones worden aangeboden door Strijbosch Acrylics Unlimited

Tout M&A en Private Equity bijeen, dat is de belofte die organisator Alex van Groningen elk jaar doet voorafgaand aan het grootste kerstgala van Nederland. Op de 15e M&A Awards in een schitterend versierde Beurs van Berlage proostten meer dan 800 dealmakers en corporates met elkaar op een jaar waarin de M&A-markt eindelijk weer aantrok, hetgeen zich vertaalde in mooie tombstones die de lat voor 2015 alleen maar hoger leggen. 

Na een champagnereceptie, aangeboden door ABN AMRO Escrow & Settlement, was het niet oudgediende Bas van Werven maar femme fatale Mariska Hulscher die dit jaar de eer had om de awardsshow in goede banen te leiden en uit de meer dan 160 genomineerden 28 winnaars blij te maken. De stemming was opperbest en opvallend genoeg had de zaal niet alleen aandacht voor de eigen tafel, maar ook voor de in fraaie stiletto-hakken gestoken presentatrice.  

Vergezeld door een blini met tonijn, wasabimayonaise en limoenrasp zagen de aanwezige dealmakers Hulscher en haar ‘vliegende keep’ Willem van Oosten, chief editor van M&A, een toelichting geven op het afgelopen jaar. "Het jaar waarin grote deals en beursgangen definitief terug kwamen", aldus Van Oosten, die en passant ook een korte toelichting gaf op de award-procedure, "Wie het hardste gewerkt heeft dit jaar bepalen niet wij, maar de meer dan vierhonderd mensen die de survey van de M&A Awards hebben ontvangen en zo hebben bepaald wie er straks met een award naar huis gaan. Natuurlijk zijn we hier vooral om met elkaar te proosten en feesten, maar voor de genomineerden is ook die Award felbegeerd." 

Een bijzonder moment was er voor Ernst Knoeff, die de eerste Lifetime Achievement Award kreeg uit handen van Willem van Oosten. Knoeff is een guru in leveraged finance en sluit dit jaar zijn lange carriere bij Deutsche Bank af. "Erg leuk dit, de avond kan al niet meer stuk", aldus Knoeff. Na Knoeff was het tijd voor de volgende winnaars, die zich bij Hulscher op het podium mochten voegen alwaar voor de gelegenheid een heus ‘winnaarscafé’ was opgebouwd. 

Best Buyout Manager: José Duarte – UNIT4

Best PR Consultant: Frans van der Grint – Hill+Knowlton Strategies

Best Restructuring Advisor: Peter Wolterman – PwC

Best Transaction Support Advisor: Ad Veken – Deloitte

Best Transaction Support Advisor Midmarket: Arnoud Oltmans – Deloitte

Best Investment Manager Institutioneel: Eric-Jan Vink, PGGM

Best Investment Manager Family Office: Stef Koning – HB Capital Partners

Best Debt Advisor: Daan Bouwman – Nielen Schuman

Best M&A Advisor: Hugo Peek – ABN AMRO

Hulscher wilde van Hugo Peek weten ‘wat zo’n award met je doet’. "Blijdschap en erkenning voor het werk dat ons team heeft neergezet", aldus Peek, die als beste M&A adviseur van Nederland een prachtige afsluiting van 2014 beleefde. Best Restructuring Advisor Peter Wolterman mocht zich ook bij Hulscher melden. "Zonder crisis was jouw baan toch eigenlijk niet nodig geweest?" wilde Hulscher weten. Wolterman: "Ook goede bedrijven hebben soms behoefte aan een nieuwe structuur", antwoordde Wolterman gevat. In de zaal was Willem van Oosten ondertussen in het publiek aan het scouten naar de meest fotogenieke dealmakers, die prompt een camera op het gezicht kregen. Opvallend veel vrouwen dit jaar op de M&A Awards, hetgeen die zoektocht zeker vergemakkelijkte. 

Na deze eerste ronde met winnaars konden de 80 tafels met gasten zich weer richten op het bespreken van hoogtepunten uit het afgelopen jaar, vergezeld door een gerookte zalm met zoetzure kruidendressing, appel-dragongelei en gemarineerde komkommer. De M&A Awards zijn elk jaar weer een weerzien van oude bekenden en een manier om met collega’s en cliënten het jaar af te sluiten en daar werd ook dit jaar, tijdens de derde lustrumeditie, weer grif gebruik van gemaakt. Terwijl de gasten zich amuseerden, togen Hulscher en Van Oosten naar het podium om opnieuw een aantal winnaars in het zonnetje te zetten. 

Best Deal Midmarket: Flamco – Aalberts Industries

Best Post Merger Integration Advisor: Harold de Bruijn – KPMG

Best M&A Advisor Midmarket: Jorn van Etten – ABN AMRO

Best Smallcap Deal: Salarisprofs – Manpower

Best Venture Capital Manager: Sake Bosch – Prime Ventures

Best M&A Lawyer Midmarket: Herman Kaemingk – Loyens & Loeff

Best M&A Tax Advisor: Rowdy Schouten – JSA Tax Consultancy

Best ECM Deal – IMCD IPO

Best Private Equity Manager Midmarket: Perry Bos – Nordian Capital Partners

Voor Perry Bos was het de eerste erkenning, een jaar nadat hij zijn vertrouwde nest had verlaten en met Nordian Capital Partners voor eigen succes ging. Een fraaie trackrecord leverde al meteen een award op. Bos: "Erg leuk dit, toch een soort erkenning dat we de goede weg zijn ingeslagen." Van Herman Kaemingk, die voor de 8e keer tot beste advocaat in de midmarket werd gekroond, wilde Hulscher weten wat zijn geheim is. "Ik heb geen geheim", aldus Kaemingk. "Je werkt met je collega’s hard voor je clienten en dan is het altijd leuk om met een tombstone naar huis te gaan. Een bekroning voor een prachtig jaar." 

Willem van Oosten was intussen in de zaal op zoek naar het beste feestkostuum van de avond en zag zowaar Mark Renne, managing partner van Nimbus in een spetterende smoking met koeien-revers zitten. "Ooit gekocht voor de premiere van 101 dalmatiers", aldus Renne. "Misschien is het een idee om volgend jaar een award voor beste koeien-smoking in het leven te roepen, of op zijn minst een award voor best geklede man. Die kunnen dan allebei naar deze tafel gaan." 

Tijdens het hoofdgerecht, een runderhaas met jus van girolles, boerenkoolcreme, haricots verts, pommes fondant en een krokantje van bresaola, werd alvast gepraat over de kansen die 2015 zal bieden. De IPO leek in 2014 defenitief te zijn teruggekeerd en dat werd dit jaar geillustreerd met de toevoeging van awards voor Best ECM Banker en Best ECM Lawyer. In een zaal die naast bestuurders en investeerders ook een grote groep advocaten herbergde, was het natuurlijk ook spannend wie de award voor beste M&A-advocaat in ontvangst mocht nemen. Hulscher wist het al en deelde het met de zaal: 

Best Acquisition Finance Banker: Marin Boon – Rabobank

Best Valuator: Wim Holterman – PwC

Best Equity Capital Markets Banker: Willem-Jan Meijer – ING

Best Equity Capital Markets Lawyer: Jan Willem Hoevers – De Brauw Blackstone Westbroek

Best General Counsel: Jan Pieter Witsen Elias – Ziggo

Best Deal: Ziggo – Liberty Global

Best Private Equity Manager: Bram Grimmelt – Advent International

Best M&A Director: Marc Koster – Heineken

Best M&A Lawyer: Arne Grimme – De Brauw Blackstone Westbroek 

Voor Grimme was het de tweede keer, na jarenlange dominantie door Jan Louis Burggraaf van Allen & Overy. Bescheiden stelde hij zich op achter collega Jan Willem Hoevers, die namens De Brauw Blackstone Westbroek het woord voerde. "Het is eigenlijk net als het beste rapport op school halen, dat je vroeger graag wilde", aldus Hoevers. "Buiten school is het niet bijzonder relevant, maar erbinnen is het toch bijzonder leuk. Iedereen uit de wereld is hier bij elkaar en dan is het toch leuk om tot beste verkozen te worden." Namens Marc Koster van Heineken kwamen twee M&A-directors van Heineken het podium op. M&A is voor Heineken reguliere business en de award voor Best M&A Director is een signaal dat de geoliede machine het uitstekend heeft gedaan, aldus Hulscher. Ook aanwezig en blij was Marin Boon van de Rabobank, die al jaren opeen wordt gekroond tot beste Acquisition Finance Banker. Misschien is het een idee om na vijf gewonnen awards de wisseltrofee te mogen houden, al leek Boon het totaal niet erg te vinden om wederom zijn felicitaties en bloemen in ontvangst te nemen van de charmante podiumdames. 

Tijdens het uitserveren van het dessert werden de aanwezigen alvast uitgenodigd voor het afsluitende feest, alwaar de kersverse songfestival-voordracht Trijntje Oosterhuis met prachtige achtergrondzangeressen het dak eraf zou gaan zingen, maar niet voordat de laatste award werd uitgereikt. "Het is een cliché, maar het geldt hier zeker: last but not least", aldus Van Oosten. "De jeugd heeft de toekomst en daarom is het erg leuk om voor de tweede keer de Best Young Talent award uit te reiken." 

Remco Goes, pas 32 en Senior Manager bij Deloitte, bleek dit jaar het meest veelbelovende talent te zijn in de M&A-wereld. De aanwezige knappe recruiters stormden richting het podium, maar Goes werd reeds ontvangen door zijn blije collega’s, die voor de gelegenheid nog maar eens wat champagne gingen halen aan de bar. De feestelijk versierde effectenbeurszaal was vervolgens de plek waar de absolute top van Nederlandse dealmakers hun kerstfeest vierden. Voorzichtig werden alvast de eerste closing dinners van 2015 gepland en natuurlijk werden ook de visitekaartjes grif uitgewiseld. Bovenal was het weer een prachtig feest, waar nog lang over nagepraat zal worden… Tot volgend jaar!  

Gerelateerde artikelen