‘Meer vrouwen bij participatiemaatschappijen’

13% van alle investeringsprofessionals waren in oktober 2020 vrouw. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP). 

6% van de senior posities, 16% van de midlevel posities en 20% van de junior posities worden bovendien door vrouwen worden vervuld. Voorzitter Annemarie Jorritsma van de NVP constateert dat er dus 'goed nieuws in de pijplijn' zit: er komen meer vrouwen de industrie in. 

De cijfers hebben zowel betrekking op het aantal vrouwen bij Venture Capital-maatschappijen als bij Private Equity-firma's.  Bij VC's is 19% vrouw (van wie 10% een senior positie bekleedt), bij Private Equity-firma's is dat 11% (en werkt 4% in een senior positie).  

De NVP heeft een diversiteitscommissie opgezet, die zich inzet voor het versterken en uitbreiden van de middelen die geïnteresseerde leden kunnen gebruiken om de diversiteit in hun eigen teams te vergroten. In eerste instantie richt de NVP zich op het aantrekken en behouden van meer vrouwen in onze sector. Daartoe wilde de NVP inzicht krijgen in de hoeveelheid vrouwen die werken als investeringsprofessional. "Dit soort gegevens hebben we nodig om doelen te monitoren, zoals de ambitie dat vrouwen 20% van alle senior functies gaan bekleden",  aldus de NVP.
 
Het is verricht door de NVP in samenwerking met het bureau Level 20 en PGGM, waarbij gebruik is gemaakt van op openbare informatie van 73 participatiemaatschappijen (waarvan 72 NVP leden) waarin 560 mensen werkzaam zijn. Een eerste versie van een rapport op basis van het onderzoek is hier te downloaden. 

Deze versie wordt alleen onder de directeuren van de NVP-leden verspreid. Het plan is om komende maanden de studie uit te breiden tot alle NVP-leden en de rest van de Nederlandse markt. Pas dan worden de cijfers openbaar gemaakt (voorjaar 2021). 

 

Gerelateerde artikelen