Mededingingsautoriteiten grepen in 2017 vaker in

Afgelopen jaar zijn in 38 transacties met een totale waarde van meer dan 130 miljard euro afgebroken, vergeleken met 31 deals in 2016 met een totale waarde van 69 miljard euro.

Allen & Overy heeft de impact van mededingingsautoriteiten op fusies en overnames in 2017 onderzocht. Daaruit bleek dat de autoriteiten weer vaker hebben ingegrepen dan voorgaande jaren. 

155 deals zijn aangepast op last van de autoriteiten en er is voor een recordbedrag (164,4 miljoen euro) aan boetes uitgedeeld aan bedrijven die zich niet aan de procedures in fusiezaken hielden – een stijging van 36% vergeleken met 2016.

Kees Schillemans, partner Competition bij Allen & Overy: "De mededingingsautoriteiten kijken meer dan voorheen naar de impact van een deal op de concurrentiestructuur in een markt – en niet alleen meer naar de vraag of het gefuseerde bedrijf al dan niet een machtspositie krijgt. Zij hechten in toenemende mate aan het bestaan van meerdere – ook kleinere – spelers voor een gezonde markt. Dat betekent dat zelfs een fusie tussen twee betrekkelijk kleine spelers afgewezen kan worden, ook als ze geen groot marktaandeel zouden verkrijgen maar wel voor een betrekkelijk grote concurrentiedynamiek hebben gezorgd."

"Ik verwacht dat dit jaar zogenaamde ‘verticale fusies’, deals tussen ondernemingen in een leverancier-afnemer relatie, steeds meer onder het vergrootglas van de toezichthouders zullen liggen: ook die kunnen de concurrentiestructuur verslechteren als leveranciers of afnemers onvoldoende toegang tot afzetkanalen respectievelijk cruciale input kunnen krijgen, zoals content of belangrijke grondstoffen."

Omdat de mededingingsautoriteiten fusies en overnames steeds strenger beoordelen en niet aarzelen om een deal te verbieden of zulke eisen te stellen dat deze niet meer commercieel interessant is, staat het mededingingsrecht ondertussen hoog op de agenda bij veel fusies en overnames. Dealmakers kijken steeds vroeger in het proces naar het mededingingsrecht; in toenemende mate is het zelfs het eerste agendapunt voordat een deal verder verkend wordt.

Gerelateerde artikelen