‘Mededingingsautoriteiten frustreerden voor 46,3 miljard euro aan deals in 2018’

In 2018 gingen in totaal 29 fusies of overnames met een gezamenlijke waarde van meer dan 46,3 miljard euro niet door vanwege de mededingingsautoriteiten, zo blijkt uit Allen & Overy's Global Trends in Merger Control Enforcement Report. Zeven deals werden verboden en 22 deals werden gestaakt vanwege bezwaren van de autoriteiten.

De antitrustautoriteiten keurden 139 transacties goed onder voorbehoud van gedragsremedies, vergeleken met 155 deals in 2017. In de VS daalde het aantal deals waarbij dit soort maatregelen werden opgelegd van 23 naar 17. China zag een soortgelijke daling, en in het Verenigd Koninkrijk keurde de Competition & Markets Authority slechts 3 zaken met gedragsremedies goed in fase 1, een forse daling vergeleken met de 13 deals in 2017. Tegelijkertijd waren er meer deals die werden doorverwezen voor diepgaander onderzoek. Dit zou kunnen duiden op een meer interventionistische aanpak.

In 2018 werden gedragsremedies steeds vaker bekritiseerd, omdat ze een teken zouden zijn dat de regelgeving tekortschoot. De mededingingsautoriteiten beloofden daarop meer op afstotingen te zullen sturen, maar uit het rapport blijkt wat anders: het aantal zaken waarin gedragsremedies werd opgelegd daalde slechts licht ten opzichte van 2017.

Sectorfocus

De sectoren Industrie & Productie, Energie en Transport werden meer dan gemiddeld getroffen door mededingingsinterventies, terwijl de autoriteiten juist minder dan gemiddeld ingrepen in de digitale en TMT-sectoren (tech, media en telecom). Er is groeiende bezorgdheid dat een groot aantal fusies in deze sectoren niet wordt gesignaleerd of dat de handhaving te laks is geweest en dit kan worden gezien als een bewijs dat die zorg terecht is.

Recordboetes

Mededingingsautoriteiten braken in 2018 opnieuw records bij het opleggen van boetes wegens inbreuk op de procedurele fusieregels, zoals het gebruik van niet-openbaargemaakte informatie (gun-jumping) of het verstrekken van onjuiste informatie. Wereldwijd werd voor ruim 148 miljard euro aan boetes opgelegd in 46 zaken, 30% meer dan in 2017.

Antonio Bavasso, global co-head mededinging bij A&O laat weten: “Er is steeds meer politieke bezorgdheid over de consolidatie in sommige sectoren. En dat terwijl er over de hele wereld juist behoefte is aan strategische deals die tot verdere consolidatie leiden. De mededingingsautoriteiten hebben daar krachtig op gereageerd met onverminderd grondig onderzoek en stevige maatregelen voor partijen die zich niet aan de regels hielden. We verwachten dat er vanuit de politiek een sterkere roep om hervormingen zal klinken, gevoed door deze strenge handhaving én geopolitieke overwegingen."

Gerelateerde artikelen