Marktwaarde op de beurs drie keer zo hoog als in de boeken

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:31
De marktwaarde van beursgenoteerde bedrijven in Nederland wordt door beleggers gemiddeld drie keer zo hoog gewaardeerd als de boekwaarde. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het absolute verschil tussen markt- en boekwaarde stijgt sinds het begin van de crisis en ligt hoger dan enig moment deze eeuw, meldt het CBS – dat het onderzoek in samenwerking heeft gedaan met de Universiteit Hasselt.

De belangrijkste reden voor het grote absolute verschil is dat R&D vaak als kostenpost op de winst- en verliesrekening komt en vaak niet als een bezitting op de balans verschijnt, terwijl R&D een bedrijf op de beurs veel aantrekkelijker maakt. Een exra kostenpost pakt meestal fiscaal vriendelijk uit.

Conservatieve accountants
Ook worden moeilijk kwantificeerbare zaken als imago, naamsbekendheid en patenten vaak niet zo hoog gewaardeerd door accountants als door beleggers. Accountants zijn namelijk bij wet verplicht conservatief te boekhouden, waardoor de boekwaarde relatief laag blijft. 

Voor de onderzochte bedrijven lag de waarde op de beurs eind 2014 absoluut gezien gemiddeld 4,5 miljard euro hoger dan de boekwaarde. Eind 2008 was dat verschil 1,7 miljard euro. Eind 2000 bedroeg het verschil tussen markt- en boekwaarde 3,3 miljard euro.

Relatief valt het mee
Hoewel het absolute verschil tussen markt- en boekwaarde deze eeuw nog nooit zo hoog is geweest, lag het relatieve verschil aan het begin van het millennium hoger. De marktwaarde was toen zeven keer zo groot als de boekwaarde, tegen 3,5 keer eind 2014.

Sinds 2000 is de boekwaarde gestaag gestegen, onder meer omdat R&D inmiddels steeds vaker als een bezitting in de boeken komt. Verder waren de marktwaarden aan het begin van deze eeuw overgewaardeerd. Hiervan lijkt de laatste jaren minder sprake. De verhouding van markt- en boekwaarde is een meer robuuste maat dan het absolute verschil, omdat deze niet gevoelig is voor inflatie.  

 

Gerelateerde artikelen