Marktlink scoort door focus op family offices

Laatst gewijzigd: 28 juli 2023 10:40
Private equity-fondsen richten zich op vermogende particulieren.

Het derde fund-of-funds van Marktlink Capital, voorheen Marktlink Investment Partners, heeft 200 miljoen euro aangetrokken. Ook voor Glendower, het feeder fonds van Marktlink voor secondary specialisten, is 100 miljoen euro bijeengebracht.

Via Marktlink Capital krijgen vermogende ondernemers en family offices toegang tot private equity-fondsen. Door het zogenaamde denominator-effect zijn fondsen nog meer bereid privékapitaal binnen te halen. Dit gaat gepaard met een sterke groeiende vraag van ondernemers naar private equity als onderdeel van de beleggingsportefeuille.

Particulier kapitaal profiteert momenteel van het denominator-effect in de private equity-markt, aldus Bastiaan van Slobbe van Marktlink Capital. “Wet- en regelgeving bepaalt dat pensioenfondsen en verzekeraars maar een bepaald percentage van het kapitaal in private equity en venture capital mogen beleggen ten opzichte van traditionele makkelijk te verhandelen instrumenten. Dit soort institutionele investeerders is verplicht bij lagere beurskoersen de beleggingsportefeuille te herbalanceren, wat kan betekenen dat investeringen in private equity verkocht moeten worden.”

Marktlink Capital heeft deze restricties niet en gebruikt de huidige marktomstandigheden als een kans om relaties toegang te bieden tot private equity-fondsen die voorheen niet toegankelijk waren. Marktlink Capital mikt daarnaast op een toestroom van vermogende ondernemers en families, die een verschuiving willen maken naar private equity in de beleggingsportefeuille. De beurs doet ten opzichte van private equity al jaren onder in rendement, ziet Marktlink. In West Europa is gemiddeld acht procent ten opzichte van vijftien pprocent over de laatste tien jaar, aldus cijfers van dit jaar van Bain & Company.

Ook signaleert Marktlink dat de vastgoedmarkt steeds minder aantrekkelijk wordt door toenemende wetgeving en opgelopen rente. Hierdoor stappen investeerders naar private equity-fondsen die sinds een paar jaar onder andere door Marktlink Capital toegankelijk zijn gemaakt voor vermogende particulieren.

“Door onze bewezen positie als verzamelaar van ondernemerskapitaal krijgen wij toegang tot aantrekkelijke topfondsen. De marktontwikkelingen maken private equity nog interessanter voor vermogende ondernemers en family offices dan het al was. Educatie van ondernemers is hierbij wel belangrijk, want het is niet voor iedereen weggelegd”, zegt van Slobbe. “Private equity is een langetermijnstrategie die in beginsel minder liquide is.”

Lees ook: ‘We verwachten een stijging van minimaal twee keer de huidige omvang’

Gerelateerde artikelen