Marc Staal: “Duurzame groei, ook in mindere jaren”

Ondanks een laag dealvolume en meer kleinere transacties, biedt de huidige markt volgens Marc Staal van AAC Capital genoeg kansen. Door corporate herstructureringen komen er interessante bedrijfsonderdelen op de markt en ook familiebedrijven zullen bij een herstel van het vertrouwen eindelijk verkocht gaan worden. “Wij kijken altijd naar het groeipotentieel. Ook in mindere jaren wil je robuuste groei zien.”

Het afgelopen jaar is er bij AAC Capital vooral gewerkt aan investeringen door de portfoliobedrijven; veel goede klassieke buyout kansen zijn er volgens Staal niet langs gekomen. “Het dealvolume is in 2013 niet bijzonder hoog geweest en de transacties die er gedaan zijn, waren vaak wat kleiner dan in eerdere jaren. Bedrijven zijn natuurlijk in de huidige economische omstandigheden wat meer gericht op de interneorganisatie en organische groei , en kijken wat minder snel naar M&A. De huidige markt heeft echter ook voordelen. Processen zijn minder gereglementeerd en tijdslijnen zijn minder strak. De vooruitzichten zijn gunstig op het moment; niet vanwege overspannen economische groeivooruitzichten maar het verschil in prijsverwachting tussen kopers en verkopers zal toch wel omlaag gaan de komende tijd.” 

Voor de schaarse assets met een hoge kwaliteit worden volgens Staal stevige prijzen betaald. “Goede bedrijven zijn op het moment relatief duur. Beter geprijsd zijn vaak dochterondernemingen van bedrijven in met balansproblemen. Dat kunnen vaak prima onderdelen zijn; als er bij het moederbedrijf balansproblemen zijn hoeft dat nog niets te zeggen over het gedeelte dat verkocht wordt. Een private equity partij als AAC Capital kijkt altijd naar het groeipotentieel.  Ook in mindere jaren wil je duurzame groei zien en daarnaast een hoge cashconversie. Bedrijven die internationaal kunnen groeien bijvoorbeeld, zoals ons portfoliobedrijf Desotec, een Belgische milieuexpert dat organisch groeit met 20 procent in een economie die vlak is. Diezelfde groei zie je bij Orangefield, dat we twee jaar geleden gekocht hebben en waar we inmiddels 8 bedrijven aan hebben toegevoegd. In de trustsector is de consolidatie vooralsnog niet afgelopen. Die blijft ook interessant omdat de sector innoveert; de oorspronkelijke activiteiten worden veel breder getrokken, naar compliance bijvoorbeeld. Bijkomend voordeel van deze twee bedrijven is dat ze een schaalbare dienst verkopen; je kunt het in meerdere landen toepassen. Dat is in bijvoorbeeld de gezondheidszorg lastiger; die is per definitie geografisch beperkt door uiteenlopende regelgeving.”
 
Staal is ook beducht op sectoren waar te veel overnames plaats vinden. “Wanneer iedereen in een bepaalde sector wil verkopen, zullen ze daar wel een goede reden voor hebben. Daarom is sectorspecialisme essentieel in de huidige tijd, je moet er bovenop zitten.”
Het komende jaar verwacht Staal een verder herstel van de M&A markt. “Meer activiteit, want er is veel cash dat geïnvesteerd kan worden. Bedrijven blijven herstructureren en de onderdelen die als non-core worden beschouwd, kunnen interessant zijn. Ook vanuit de familiebedrijven verwacht ik meer activiteit; die hebben de afgelopen jaren niet goed kunnen verkopen maar zodra het vertrouwen terug is, komt er een redelijke stroom van bedrijven op de markt. Ik denk dat 2014 het jaar wordt waarin het aantal private equity transacties weer zal toenemen. Bedrijven zijn nog steeds bezig met het opschonen van de eigen financiën en zijn minder geënt op het doen van M&A transacties. Directe concurrentie van institutionele bellegers is er ook niet; zij blijven wel geïnteresseerd in private equity maar doen dat vooralsnog met name vanuit de General Partners. Alles valt of staat met een herstel van het vertrouwen. Gelukkig lijkt het politieke klimaat wat stabieler en hebben we de eurocrisis achter ons gelaten”
Gerelateerde artikelen