Managing partner H2 Equity Partners: ‘Meer overnamekandidaten voor private equity’

“Wij gaan het nog druk krijgen”, zegt managing partner Gert Jan van der Hoeven van H2 Equity Partners in gesprek met M&A Magazine. Het private equity bedrijf richt zich op bedrijven die voor een uitdaging staan en er zelf niet uitkomen. Onder de huidige marktomstandigheden komen er steeds meer bedrijven in de problemen, dus zijn er steeds meer overnamekandidaten voor private equity.
De strategie van H2 Equity Partners (H2) is vergelijkbaar met die van de Nederlandse investeerders Nimbus en Value Enhancement Partners. De focus van H2 Equity Partners is gericht op bedrijven die in financiële problemen verkeren, operationeel een slag moeten maken of die op zoek zijn naar groeimogelijkheden. Om groei te realiseren ontwikkelt H2 Equity Partners samen met de portfoliobedrijven een buy & build strategie.
De eerste stap bij een nieuwe investering van H2 is het ‘deleveragen’ van een bedrijf, zegt Van der Hoeven. Dit betekent dat de schuldenlast van een bedrijf wordt afgebouwd om de baten en rentelasten meer in balans te brengen. Hiermee onderscheidt een investeerder als H2 zich van een groot deel van private equity investeerders, die een overname juist financieren met geleend geld om het rendement te vergroten. Door de dreigende afschaffing van de aftrek van rentelasten op overnamefinanciering levert deze strategie minder rendement op dan voorheen, maar voor H2 is dat niet het probleem.
Voor H2 zijn veranderingen in het arbeidsrecht van belang. De investeeerder heeft als doel een gezond concurrerend bedrijf neer te zetten. Voor deze “turnaround” moet er vaak worden gesneden in het personeelsbestand, om in een latere fase weer te kunnen groeien qua werkgelegenheid. Hierdoor zijn ontslagregelingen een belangrijke factor in de strategie van H2. Op dit vlak staat er veel te veranderen. “Ik volg de plannen van de Kunduz-coalitie met grote interesse”, zegt Van der Hoeven. Uit het recent uitgelekte Kunduz-akkoord blijkt dat het voor bedrijven makkelijker wordt om werknemers te ontslaan en zal de ontslagvergoeding omlaag gaan.
 
Nepal 
 
H2 Equity Partners is geboren in een bergbeklimmerskamp aan de voet van de Annapurna in Nepal. Hier hadden jeugdvrienden Gert Jan van der Hoeven en Age Hollander hun tentje opgezet en gingen ze voor het eerst met elkaar in gesprek over de start van een eigen investeringsbedrijf. De founding partners van H2 kennen elkaar al vanaf hun zesde levensjaar, hebben beiden in Delft gestudeerd, een MBA gedaan en bij McKinsey gewerkt. Toen ze in Nepal de investeringsmaatschappij bedachten werkte Van der Hoeven bij McKinsey en was Hollander overgestapt naar zakenbank Credit Suisse in New York.
In 1991, twee jaar na de Nepalese bergbeklimming, zag H2 Equity Partners het levenslicht. Inmiddels heeft de investeerder twintig werknemers – waaronder zes partners – en heeft het kantoren in Amsterdam, Londen en Keulen. Het kantoor in Keulen staat onder leiding van Duitser Oliver Thum en Patrick Kalverboer geeft leiding aan het Londense team. “Voor het Duitse kantoor zijn wij nog op zoek naar drie nieuwe professionals”, zegt Van der Hoeven.
 
Onzekerheid 
 
De huidige investeringen van H2 Equity Partners komen uit het H2 Equity Partner investment fund IV van €300 miljoen. De investeerders in het fonds komen voor de helft uit de Verenigde Staten en voor de andere helft uit Europa. Volgens van der Hoeven is er steeds meer interesse voor investeringen in private equity fondsen die zich op ondernemingen in financiële moeilijkheden richten. Aan de andere kant zijn er zorgen over de Europese markt, waar H2 zich op richt. “Amerikaanse investeerders zien veel onzekerheid op Europese markt”, aldus Van der Hoeven.
Fund IV wordt geïnvesteerd in ondernemingen met een omzet van €50 tot €500 miljoen. “De sweet spot zit tussen de €75 en €150 miljoen”, aldus van der Hoeven. Sinds 2011 zijn er drie investeringen uit het fonds gedaan met een totale waarde van €50 miljoen.
Van der Hoeven zelf was betrokken bij één van deze drie investeringen. Dit is het Belgisch-Franse bedrijf Durobor-Sobodec. Het bedrijf verkeerde in surseance van betaling en heeft met H2 Equity Partners een doorstart gemaakt. Het Londense team van H2 heeft geïnvesteerd in Uniparts Automotive. Een distributeur van autoonderdelen. De derde investering is de JET Group. Een sterk groeiende Nederlands-Duitse fabrikant van daklichten en ventilatiesystemen.
We kunnen binnenkort meer deals verwachten van H2 Equity Partners. Volgens Van der Hoeven zitten er nog genoeg deals in de pijpleiding. “Of ze ook allemaal doorgaan, dat weet je nooit”. 
 
Gerelateerde artikelen