M&A-markt voor Europese MKB-bedrijven zwakt af

Het aantal transacties daalt verder, evenals de prijs van bedrijven.

De overnameprijzen van niet-beursgenoteerde Europese MKB-bedrijven dalen gestaag. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de daling twee procent, tot 9,7 maal EBITDA. Dat is het laagste niveau sinds het eerste kwartaal in 2020. De prijzen die zowel private equity-fondsen als strategische kopers betalen, zijn licht gedaald.

Dat meldt de vandaag gepubliceerde Mid-market Argos Index®. Deze index is samengesteld door Argos Wityu, een Europees investeringsfonds, en Epsilon Research, een online platform voor het beheer van niet-beursgenoteerde M&A-transacties.

M&A-activiteiten in het middensegment daalden negen procent verder in waarde. Dat is de zwakste prestatie sinds kwartaal twee van 2020, toen de coronapandemie de economie lam legde. Het aantal transacties daalde met dertien procent, wat vooral komt door een afname in het hogere segment van de MKB-markt. Het aandeel hierin van strategische kopers zakte met vijftien procent. 

Volgens de index is de markt voor Europese MKB-bedrijven gepolariseerd. De spreiding tussen multiples in het hogere middensegment en het lagere middensegment blijft op een record van 5,0x EBITDA. Het aandeel van multiples onder 7x EBITDA en boven 15x EBITDA is toegenomen, wat neerkomt op 38 procent van de transacties.

Lees ook – NVP: 2022 goed overnamejaar, 2023 uitdagend

 

Gerelateerde artikelen