Main, Haagstate en Houthoff Buruma adviseurs bij videodeal

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:01
Main Corporate Finance en Haagstate Advocaten adviseren video-on-demand (VoD) bedrijf The Entertainment Group (TEG) bij de verkoop van een meerderheids aandeel aan RTL 4. Advocatenkantoor Houthoff Buruma adviseert de koper. Met de deal brengt RTL 4 haar digitale ambities dichterbij. “Voor RTL is deze overname van groot strategisch belang”, zegt Floris Kool van Main.

Kool (foto rechts) verzorgt het corporate finance advies voor de verkopende partij TEG. “Wij zijn de afgelopen jaren continue betrokken zijn geweest bij de ontwikkelingen van TEG. Onder andere bij het arrangeren van bancaire financiering, het meekijken en doorrekenen van belangrijke contracten en voor regelmatig strategische ruggespraak.”
 
RTL is niet de enige kaper op de kust. “Wij hebben met meerdere partijen gesproken over samenwerking, overname of investeringen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het contact met RTL. Dit was een duidelijke match. Door in gesprek te zijn met meerdere partijen was het voor RTL noodzakelijk om direct met een zeer goed bod te komen. Tijdens het proces met RTL zijn wij intensief betrokken geweest bij de initiële onderhandelingen (term sheet), begeleiding bij de due diligence en de onderhandelingen om uiteindelijk tot een closing te komen”, zegt Kool.
 
Kool merkt dat beide partijen zeer positief gestemd zijn in het onderhandelingsproces. “Het enthousiasme is te verklaren door het feit dat TEG én de VoD markt de afgelopen jaren sterk zijn gegroeid. De vooruitzichten zijn ook zeer rooskleurig. Daarnaast is het voor beide partijen ook een goede deal. Voor RTL is deze overname van groot strategisch belang. Voor TEG is het een goede deal omdat met RTL kan worden geconcurreerd met partijen zoals Netflix en Sky. Zo kan het marktleiderschap worden behouden en zelfs worden uitgebreid.”
Harm van Efferink geeft leiding aan het team van Haagstate bij de deal. Volgens de advocaat is het dealproces vlot gelopen:  “In een relatief korte periode is er consensus bereikt over de voorwaarden van de transactie. De markt voor “televisie op aanvraag” zal zich naar verwachting de komende jaren verder ontwikkelen en het is interessant om daar als adviseur bij betrokken te zijn geweest.”

Het team van Houthoff Buruma staat onder leiding van Mohammed Almarini. Zijn kantoor heeft een goede relatie met RTL. “Wij staan RTL vaker juridisch bij en hadden dus al een cliënt-adviseur relatie met ze.” Almarini beaamd dat het dealproces soepel verliep. Hij denkt dat RTL een goede slag heeft geslagen. “VoD wordt steeds meer een ‘hot item’, getuige ook de media aandacht die het onderwerp de laatste tijd krijgt. Met deze overname is RTL in een klap VoD-marktleider geworden in Nederland.”
Gerelateerde artikelen