Nieuw fonds van Main Capital stroomde snel vol tot limiet van 85 miljoen euro

Het Haagse Main Capital Partners heeft 85 miljoen euro opgehaald voor een private equityfonds dat investeringen wil doen in de softwaresector. Het fonds Main Capital IV werd snel gevuld door een aantal grote institutionele partijen, family offices en private investeerders met een ondernemingsachtergrond, zo laat Main Capital weten.
Aanvankelijk werd er gemikt op 75 miljoen euro, maar door de grote belangstelling van bestaande en nieuwe investeerders werd het fonds al na twee maanden gesloten op het vooraf gestelde plafond van 85 miljoen euro. Het fonds was gecapt omdat Main Capital (nog) niet in grotere bedrijven wil investeren. “We hebben een uitstekend track record met investeringen in kleine en middelgrote bedrijven. Uiteraard stijgt de gemiddelde entry omvang van de participaties die we nemen wel sterk”, zegt managing director Charly Zwemstra. Hij is dan ook niet verrast door het rappe tempo waarin het fonds gevuld werd. De populariteit van het fonds schrijft Zwemstra toe aan de volledige focus van Main Capital op de software-industrie. “Dit vertaalt zich in meer dealflow en betere verbeterings-, partner- en exitmogelijkheden”, aldus de managing director. Zelf investeert Main Capital Partners voor tenminste 4 miljoen euro mee in het nieuwe fonds. 
Main Capital IV zal zich met name richten op winstgevende en groeiende softwarebedrijven met een omzet vanaf 4 miljoen euro. Hierbij gaat het zowel om het verstrekken van groeikapitaal als buy-out situaties. Main Capital streeft ernaar om ongeveer een derde van het fonds aan te wenden voor investeringen in Duitsland. Dit kan zijn via add-on acquisities van Nederlandse meerderheidsdeelnemingen of via rechtstreekse investeringen in Duitse softwarebedrijven. Via Duitsland hoopt Main Capital een grotere markt “met goede groeimogelijkheden voor bestaande deelnemingen en nieuwe participaties” te betreden. “Bovendien kunnen wij Duitse softwaregroepen veel bijbrengen over modernere businessmodellen in de softwarebusiness”, stelt Zwemstra
Begin juli heeft Main Capital IV haar eerste meerderheidsbelang genomen in het Nederlandse Roxit Holding dat software produceert en verkoopt aan gemeenten en regionale uitvoeringsdiensten. De omvang van de investering is niet bekendgemaakt, maar is volgens de managing director “substantieel”. Het Financieele Dagblad meldt dat de overnamesom “tientallen miljoenen” bedraagt. Zwemstra laat weten dat deze maand nog een overname van een Nederlands softwarehuis zal worden aangekondigd. Uiteindelijk mikt Main Capital IV op 8 tot 12 participaties die hoofdzakelijk uit meerderheidsbelangen zullen bestaan.  Zwemstra geeft aan dat Main Capital in principe een investeringshorizon van 4 tot 7 jaar aanhoudt. 
Deze zomer werd bekend dat Main Capital en TIIN Capital samen met het management alle aandelen in softwarebedrijf VisionWaves hebben verkocht aan het Zweedse IFS. Gedurende de tijd dat Main Capital het bedrijf in portfolio had werd deze omgevormd van een consultancybedrijf naar een internationaal opererend productbedrijf. Daarnaast werd in juni een meerderheidsbelang in telecomdienstverlener Zetacom verkocht aan Gilde Healthcare. Zwemstra liet destijds tegen over IT-website Computable weten dat Main Capital zijn oorspronkelijke inleg in Zetacom in zeven jaar tijd vier maal heeft terugverdiend.
 
Gerelateerde artikelen