M&A Zomerforum: een optimistische vooruitblik

Na een welverdiende zomervakantie kon de M&A Community tijdens het M&A Zomerforum bij De Brauw Blackstone Westbroek in een ontspannen setting bijpraten met hun vakgenoten. Hoewel de weergoden hun best deden om de zomer zover mogelijk de vergetelheid in te drukken konden de communityleden binnen met een zomerse cocktail in de hand 2015 evalueren en natuurlijk vooruitkijken naar de komende maanden.
 
Nadat hoofdredacteur Ruben Munsterman van de M&A Community de gasten welkom had geheten, ontvouwden tweevoudig M&A Award-winnaar Arne Grimme, partner bij De Brauw Blackstone Westbroek en achtvoudig M&A Award-winnaar Herman Kaemingk van Loyens & Loeff aan de hand van cijfers en statistieken hun visie op de komende maanden. Grimme wist dat het volume aan Europese deals in de eerste helft van 2015 iets meer dan 11 procent hoger lag dan in dezelfde periode in 2014. “Geen spectaculaire stijging”, aldus de tweevoudige awardwinnaar. Met dit rapportcijfer blijft het oude continent achter bij de Verenigde Staten en Azië. Een relatief zwakke euro en de voortdurende onrust rond Griekenland zijn de boosdoeners in Europa. 
Grimme denkt dat dit beeld in de komende maanden niet snel zal veranderen en dat de kooplust in de Verenigde Staten en Azië aanwezig blijft. Zijn collega op het podium zette daar bescheiden vraagtekens bij dit beeld. Kaemingk wees op de recente onrust op de Chinese beurs en de mogelijke negatieve invloed die dit kan hebben op de Aziatische dealflow. Over de onverminderde koopjesjacht van de Amerikanen waren de heren het roerend eens. Een aanlokkelijk scenario, want met de heren aan de andere kant van de grote plas is het doorgaans prettig zakendoen. 
 
Daarnaast werd gewezen op de slagkracht van private equity. "Bij het faillissement van Imtech deze zomer wisten Nederlandse private equity fondsen, door snel te handelen, de continuïteit en werkgelegenheid bij belangrijke Imtech-onderdelen te waarborgen", stelde Kaemingk.
Met al hun ervaring maakten de heren het voorbehoud dat terugkijken altijd gemakkelijker is dan de toekomst voorzien. Toch waagde Grimme zich nog aan een harde voorspelling op de korte termijn. Volgens hem pakt onze nationale atletiektrots Dafne Schippers vrijdag op het WK in Peking de gouden plak op de 200 meter. Met dit prettige vooruitzicht konden de aanwezigen zich tegoed doen aan de exquise hapjes, zomerse cocktails. 
Gerelateerde artikelen