M&A wereldwijd boven verwachting in 2017

Ondanks een aantal geopolitieke risico’s zijn M&A-markten over de hele wereld bijzonder veerkrachtig, zo blijkt uit het M&A Insights Rapport van Allen & Overy.

In 2017 daalden de dealwaarden, maar  stegen de dealvolumes gestaag. Er waren veel deals met een waarde tussen USD 500 miljoen tot 1 miljard, wat een stijging betekent van 19% ten opzichte van 2016. Tegelijkertijd daalde het aantal ‘megadeals’ (waarde meer dan USD 5 miljard) met 13% ten opzichte van 2016.

Investeerders zijn optimistisch als gevolg van de stevige kassaldi van ondernemingen, opverende aandelenmarkten en de nog altijd goede beschikbaarheid van schuldfinanciering, ondanks geleidelijk stijgende rentes in belangrijke markten. Veel ondernemingen zijn goed uit de crisis gekomen; ze opereren efficiënt en met nieuwe strategische doelen.

VS en West-Europa
In lijn met verschillende belangrijke markten, zag de VS een sterke daling in dealwaarden in 2017, hoewel de dealvolumes 13% hoger zijn in Q4 van 2017 ten opzichte van vorig jaar.
In West-Europa gebeurde het omgekeerde: de dealwaarden zijn in 2017 gestegen met 34% en de dealvolumes met 10% gedaald, wat duidt op voortdurende sterke outbound en nationale activiteiten.

Data-driven M&A
Data worden steeds belangrijker in deals en businessmodellen. Wanne Pemmelaar, senior associate bij A&O: "Dealmakers worden steeds meer uitgedaagd om de nieuwe wereld te doorgronden. Zo leren we nu in rap tempo hoe data en user engagement van invloed zijn op de dealwaarde en het succes van de deal. Data zijn een strategische asset die op de balans thuishoort. Het is een aanjager van nieuwe bedrijfsmodellen en bedrijfsprocessen en een bron van enorme waarde. De waarde van data ligt in het gebruik ervan. En juist dat gebruik wordt beperkt door datalekken, een groter publiek bewustzijn en een sterke aanscherping van data privacyregelgeving. Als dealmakers moeten we dit begrijpen. Anders lopen we het risico irrelevant te worden."

Om het M&A Insights Rapport te downloaden, een videotoelichting van A&O experts te bekijken en een animatie te zien van de belangrijkste bevindingen, klik hier.

Gerelateerde artikelen