M&A The City: “Globalisation is good”

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:47
De huidige beschermingsconstructies volstaan, ook als die niet sterk genoeg lijken om kroonjuwelen in Nederlandse handen te houden. Zo vinden de in Londen verzamelde dealmakers vrijwel unaniem.

Bekijk alle foto's van het M&A Forum >>>

"Globalisation is good", vangt Marc Monasch aan, de speech van Gordon Gekko parafraserend. "Globalisering omvat het kwaad van de revolutie." Het personage uit Wall Street refereert aan hebzucht in plaats van globalisering. Het zou volgens Monasch niettemin dezelfde reactie kunnen ontketenen. Globalisering is niet iedereen even gunstig gezind, daarom is het misschien goed om het fenomeen onder de loep te nemen. Vooral met betrekking tot de Nederlandse fusie- en overnamemarkt.


Marc Monasch (Kingstree Group), Benjamin Dupuy (BC Partners) en Marieke Blom (ING)
 
De M&A Community komt donderdagavond samen in het Grosvenor House te Londen, waar iedereen welkom wordt geheten door de Managing Director van ING Alexander Alting von Geusau. Met zo’n vijftig fusie- en overnamespecialisten is het business centre in het Marriott-hotel goed gevuld. Vorig jaar ging het forum over de mogelijke gevolgen van een Brexit, de voorspelling van ING’er James Knightley (40 procent stemt ‘leave’, 40 ‘remain’ en 20 is zwevend) toentertijd bleek aardig te kloppen. De realiteit pakte negatief uit voor de ‘niet-Brexiteers’. Met de uittreding van de Britten aanstaande, moet ook Nederland zijn rol in een nieuwe wereld zien te (her)vinden. Zonder zijn overzeese maatje, met dit jaar de centrale vraag: met of zonder extra beschermingsconstructies voor smaakvolle Nederlandse hapjes?


Managing Director van ING Alexander Alting von Geusau

 


Marc Monasch van Kingstree Group

Op de vijfde editie van M&A The City voegt Marieke Blom zich bij Monasch op het podium. De hoofdeconoom van Community-partner ING leidt de paneldiscussie in met een rappe analyse over de economische positie van Nederland binnen de EU. Ook investeerder Benjamin Dupuy van BC Partners neemt even later plaats op de groene bank. Het Britse private-equityhuis deed twee jaar geleden goede zaken met de aankoop van de Nederlandse bloemenveredelaar Dümmen Orange.

 
De M&A Community in het Grosvenor House

Brauw Blackstone Westbroek-partner Jan de Bie Leuveling Tjeenk, de strafpleiter die AkzoNobel bijstond in de worsteling met de activistische aandeelhouder Elliott, hoeft Dupuy binnenkort niet op de stoep te verwachten als een soort van tweede PPG. De investeerder zou eerder langskomen voor de speciaalchemietak. 
 
Vaker jager dan prooi
Gevraagd of beschermingsconstructies voor een groot vaderlands bedrijf als AkzoNobel sterker moeten, steken slechts drie dealmakers hun hand in de lucht. Een advocaat bevindt zich logischerwijs onder die vingers, maar benadrukt dat hij niet per se voor meer protectionisme (lees: een ‘nationalistischer’ koers) is. Even later presenteert econoom Blom cijfers waaruit blijkt dat Nederland vaker jager dan prooi is. Nederlandse bedrijven  investeren veel meer in het buitenland dan omgekeerd, netto staan er investeringen uit met een omvang van 60% van de gehele Nederlandse economie.


Jan de Bie Leuveling Tjeenk van Brauw Blackstone Westbroek

Is de hysterie rond de vermeende overnamegolf die Europa zou teisteren dan niet een beetje overtrokken? Dupuy vindt van wel: BC Partners heeft de afgelopen dertig jaar zo’n 100 deals gesloten, en niet een keer zat daar een Chinese partij bij. Daarbij zijn Chinezen in werkelijkheid niet altijd zo harteloos dat ze Europese bedrijven hard te gronde richten, meent de Fransman. Hij noemt Club Med, dat anderhalf jaar geleden werd overgenomen door de Chinese miljardair Guo Guangchang voor 939 miljoen euro. Dat bedrijf ‘floreert’ weer onder de vleugels van deze Chinese 'sprinkhaan'. Als iemand een hek laat bouwen, doet de buurman dat ook. Dat is voor een business goed: voor de hekkenbouwer. Lachend stemt het gros van het M&A-publiek in met deze goed getimede grap. 

Bekijk alle foto's van het M&A Forum >>>

Gerelateerde artikelen